Házi leveskocka és ételízesítő készítése - természetes és adalékmentes

Készíts házi leveskockát és ételízesítőt – természetes, adalékmentes módon

KZs
hirdetes

A bolti leveskocka praktikus, de tele van adalékanyagokkal és mesterséges ízfokozókkal. Ha szeretnéd kicsit természetesebbé tenni az étkezésedet, készítsd el saját, adalékmentes leveskockádat otthon! Ezzel nem csak a friss alapanyagok minden előnyét élvezheted, de pontosan tudni fogod, mi kerül a levesedbe. Nézzük, hogyan készíthetsz ízletes, házi leveskockát, ami nemcsak egészséges, de praktikus is a konyhában.

Házi leveskocka készítése

Mire lesz szükséged a leveskocka készítéséhez?

Az alapanyagok egyszerűek és könnyen beszerezhetők, a végeredmény pedig természetes, ízletes és adalékmentes lesz:

•    1 kg sárgarépa
•    1 kg fehérrépa (a levelekkel együtt)
•    2 nagy zeller (levelekkel együtt)
•    6 közepes fej vöröshagyma
•    5 db zöldpaprika
•    Fél fej fokhagyma
•    4 dl napraforgóolaj
•    Só és bors ízlés szerint

A leveskocka elkészítése – Egyszerűbb, mint gondolnád

1.    Zöldségek aprítása: Az első lépés a leveskocka készítésénél, hogy minden zöldséget apróra darálj. Ehhez használhatsz egy elektromos zöldségaprítót, ami gyors és hatékony, de ha jobban szeretsz kézzel dolgozni, egy hagyományos kézi aprító is megteszi. Fontos, hogy a darabok egységesen aprók legyenek, így könnyen feldolgozhatók a következő lépésben.

hirdetes
2.    Párolás, főzés: Miután minden zöldség apróra van vágva, egy nagy lábasban keverd össze őket a napraforgóolajjal. Adj hozzá sót és borsot ízlés szerint – a mennyiséget bátran állítsd a saját ízlésed szerint. Tedd közepes lángra, és kezd el lassan párolni. Ha úgy látod, hogy kevés az olaj, adj hozzá még egy kicsit, de ne ess túlzásba. Ha a zöldségek elkezdenek puhulni és levet ereszteni, akár egy kis vizet is hozzáadhatsz, hogy elérd a kívánt állagot.
3.    Hűtés és adagolás: Miután a zöldségek megpuhultak és az ízek szépen összeértek, hagyd őket kihűlni. A kihűlt masszát adagold ki tetszés szerint. Praktikus módszer, ha jégkockatartóba teszed, így mindig kéznél lesz egy adag leveskocka. Miután megfagyott, kiveheted a tartóból, és egy zacskóban tárolhatod a fagyasztóban – így egyszerűen, gyorsan hozzáadhatod az ételhez.

Miért érdemes házilag készíteni a leveskockát?

Az otthon készült leveskocka nemcsak azért fantasztikus, mert adalékmentes, hanem mert teljesen testreszabható. Ha szereted a fokhagymát, tehetsz bele többet, ha rajongsz a paprikáért, növelheted az arányát. Nem beszélve arról, hogy a saját készítésű kockák friss zöldségekből készülnek, így maximálisan megőrzik a természetes ízeket és tápanyagokat.

Ráadásul, a környezettudatos hozzáállás is szerepet kap – kevesebb csomagolóanyagot használunk, és elkerüljük a műanyag hulladékot, ami a bolti leveskockákkal jár.

Tipp a praktikus tároláshoz

Az előre elkészített leveskockákat a jégkockatartó helyett akár kis üvegekben is tárolhatod. A fagyasztás ebben az esetben is működik, csak ügyelj arra, hogy a massza jól le legyen zárva, hogy ne szívja magába a fagyasztó illatait.

Leveskocka helyett természetes ételízesítő

Ha a leveskocka mellett ételízesítőt is szeretnél készíteni, ez is egyszerűen megoldható. A zöldségek aprítását követően a masszát 50-60 fokos sütőben kell kiszárítani, ami lassan, de kíméletesen vonja ki a nedvességet. Amikor teljesen kiszáradtak a zöldségek, ízesítheted őket egy kis sóval, ami nemcsak az ízeket fokozza, hanem a tartósságot is segíti.

Ha még karakteresebb ízvilágot szeretnél, a szárítás előtt hozzáadhatsz néhány friss zöld levelet, mint például petrezselymet. Miután a szárítás kész, a zöldségeket tetszés szerint tovább apríthatod – a durvább darabos formától egészen a finom porig, attól függően, milyen állagban szeretnéd használni az ételízesítőt.


Ez a módszer nemcsak egészséges, de rendkívül sokoldalú is, mivel saját ízlésedre szabhatod, és mindig friss, természetes alapanyagokból készítheted el kedvenc ételeidhez.

Próbáld ki ezt az egyszerű és természetes receptet, és élvezd a házi készítésű leveskockák friss ízét minden egyes alkalommal!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-11-26

Aloe vera gondozása lakásban: így lesz hosszú életű a gyógynövényed

Az aloe vera gondozása egyszerű, ráadásul ez a csodanövény nemcsak az otthonodat díszíti, hanem számos jótékony hatásával a mindennapjaidat is gazdagítja!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cisztron

egyetlen polipeptid felépítését, aminosavsorrendjét meghatározó funkciójú kromoszómarész. Tovább

GK Emese

Szemescirok Cél: szemescirok Leírás:Alacsony növekedésû (120 140 cm), Kétvonalas... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség