Házi leveskocka és ételízesítő készítése - természetes és adalékmentes

Készíts házi leveskockát és ételízesítőt – természetes, adalékmentes módon

KZs
hirdetes

A bolti leveskocka praktikus, de tele van adalékanyagokkal és mesterséges ízfokozókkal. Ha szeretnéd kicsit természetesebbé tenni az étkezésedet, készítsd el saját, adalékmentes leveskockádat otthon! Ezzel nem csak a friss alapanyagok minden előnyét élvezheted, de pontosan tudni fogod, mi kerül a levesedbe. Nézzük, hogyan készíthetsz ízletes, házi leveskockát, ami nemcsak egészséges, de praktikus is a konyhában.

Házi leveskocka készítése

Mire lesz szükséged a leveskocka készítéséhez?

Az alapanyagok egyszerűek és könnyen beszerezhetők, a végeredmény pedig természetes, ízletes és adalékmentes lesz:

•    1 kg sárgarépa
•    1 kg fehérrépa (a levelekkel együtt)
•    2 nagy zeller (levelekkel együtt)
•    6 közepes fej vöröshagyma
•    5 db zöldpaprika
•    Fél fej fokhagyma
•    4 dl napraforgóolaj
•    Só és bors ízlés szerint

A leveskocka elkészítése – Egyszerűbb, mint gondolnád

hirdetes

1.    Zöldségek aprítása: Az első lépés a leveskocka készítésénél, hogy minden zöldséget apróra darálj. Ehhez használhatsz egy elektromos zöldségaprítót, ami gyors és hatékony, de ha jobban szeretsz kézzel dolgozni, egy hagyományos kézi aprító is megteszi. Fontos, hogy a darabok egységesen aprók legyenek, így könnyen feldolgozhatók a következő lépésben.

hirdetes
2.    Párolás, főzés: Miután minden zöldség apróra van vágva, egy nagy lábasban keverd össze őket a napraforgóolajjal. Adj hozzá sót és borsot ízlés szerint – a mennyiséget bátran állítsd a saját ízlésed szerint. Tedd közepes lángra, és kezd el lassan párolni. Ha úgy látod, hogy kevés az olaj, adj hozzá még egy kicsit, de ne ess túlzásba. Ha a zöldségek elkezdenek puhulni és levet ereszteni, akár egy kis vizet is hozzáadhatsz, hogy elérd a kívánt állagot.
3.    Hűtés és adagolás: Miután a zöldségek megpuhultak és az ízek szépen összeértek, hagyd őket kihűlni. A kihűlt masszát adagold ki tetszés szerint. Praktikus módszer, ha jégkockatartóba teszed, így mindig kéznél lesz egy adag leveskocka. Miután megfagyott, kiveheted a tartóból, és egy zacskóban tárolhatod a fagyasztóban – így egyszerűen, gyorsan hozzáadhatod az ételhez.

Miért érdemes házilag készíteni a leveskockát?

Az otthon készült leveskocka nemcsak azért fantasztikus, mert adalékmentes, hanem mert teljesen testreszabható. Ha szereted a fokhagymát, tehetsz bele többet, ha rajongsz a paprikáért, növelheted az arányát. Nem beszélve arról, hogy a saját készítésű kockák friss zöldségekből készülnek, így maximálisan megőrzik a természetes ízeket és tápanyagokat.

Ráadásul, a környezettudatos hozzáállás is szerepet kap – kevesebb csomagolóanyagot használunk, és elkerüljük a műanyag hulladékot, ami a bolti leveskockákkal jár.

Tipp a praktikus tároláshoz

Az előre elkészített leveskockákat a jégkockatartó helyett akár kis üvegekben is tárolhatod. A fagyasztás ebben az esetben is működik, csak ügyelj arra, hogy a massza jól le legyen zárva, hogy ne szívja magába a fagyasztó illatait.

Leveskocka helyett természetes ételízesítő

Ha a leveskocka mellett ételízesítőt is szeretnél készíteni, ez is egyszerűen megoldható. A zöldségek aprítását követően a masszát 50-60 fokos sütőben kell kiszárítani, ami lassan, de kíméletesen vonja ki a nedvességet. Amikor teljesen kiszáradtak a zöldségek, ízesítheted őket egy kis sóval, ami nemcsak az ízeket fokozza, hanem a tartósságot is segíti.

Ha még karakteresebb ízvilágot szeretnél, a szárítás előtt hozzáadhatsz néhány friss zöld levelet, mint például petrezselymet. Miután a szárítás kész, a zöldségeket tetszés szerint tovább apríthatod – a durvább darabos formától egészen a finom porig, attól függően, milyen állagban szeretnéd használni az ételízesítőt.


Ez a módszer nemcsak egészséges, de rendkívül sokoldalú is, mivel saját ízlésedre szabhatod, és mindig friss, természetes alapanyagokból készítheted el kedvenc ételeidhez.

Próbáld ki ezt az egyszerű és természetes receptet, és élvezd a házi készítésű leveskockák friss ízét minden egyes alkalommal!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-21

Finom sütőtökkrémleves variációk: az ősz sztárja többféle változatban

Fedezd fel a legfinomabb sütőtökkrémleves recept variációkat. Többféle tökös receptváltozatban, hogy mindenki megtalálja a kedvenc édes vagy sós ízvilágát!

2024-09-13

Tudod, hogyan készítsd elő a sütőtököt a téli tárolásra? - Megmutatjuk

Te már felkészítetted a sütőtököt a hosszú távú tárolásra? Olvasd el, hogyan csináld! Így lesz hosszú ideig eltartható a sütőtök, ne egyből a kamrába tedd.

2024-09-08

Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal

Pikáns gyümölcsös savanyúság recept, dobd fel az ételeket ezzel az édes-savanyú finomsággal. Egyszerűen elkészíthető recept, ecetes gyümölcsök és zöldségek.

2024-09-08

Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad

Édesburgonya felszedése és tárolása: ezzel a módszerrel hónapokig friss, ízletes marad! A batáta megfelelő tárolással hosszú ideig megőrzi frissességét.

2024-09-29

Lyukas és kukacos a répa? Így kezeld a talajt és a kártevőket

Lyukas és kukacos a répa? Sok esetben a sárgarépalégy vagy drótférgek okozzák a gondot. Így szabadulj meg a kártevőktől egyszerűen és tartsd tisztán a kertet!

2024-09-24

Erdei csótányok riogatják a lakosságot: tényleg félni kell tőlük?

Az utóbbi hetekben egyre több lakos találkozik erdei csótányokkal az otthonában, ami sokakban riadalmat kelt, ám valójában ezek az ártalmatlan rovarok.

2024-09-28

Minden, amit a sivatagi rózsáról érdemes tudni: így lesz csodaszép

Hogyan érhetjük el, hogy ez a különleges szobanövény nálunk is a legjobb formáját hozza? Bemutatjuk a sivatagi rózsa gondozását részletesen,hogy csodaszép lehessen.

2024-09-27

Így tartsd frissen a szobanövényeidet: öntözési tippek időhiány esetén

A szobanövények öntözése sokkal egyszerűbbé válik, ha okosan kombináljuk a különböző módszereket. Számos alternatív öntözési megoldás áll a rendelkezésünkre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bika tenyésztésbe vétele

a magyar tarka és a hasonló jellegű fajták bikái, általában 15 hónapos korban,... Tovább

papillóma

a —>hámszövet jóindulatú, de a bőrben, a nyálkahártyákban gyakran több helyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség