Igaz, hogy még elég sok idő van tavaszig, de szerencsére lehetnek fagymentes, napos, kellemes időszakok, amikor bizony jól esik kimozdulni a szabadba. Az ilyen napokat mindenképpen ki kell használnunk, irány a kert és végezzük el azokat a dolgokat, amiket szükséges, ugyanis várnak minket a gyümölcsfák!
A gyümölcsfák ápolása télen – A téli metszés
Télen eltávolíthatjuk az úgynevezett fattyúvesszőket is, amiknek az a jellegzetessége, hogy általában a felkopaszodott, vastag vázágakon alakulnak ki, sűrűn egymás mellett. Ezek árnyékolják a koronát, rengeteg tápanyagot vesznek el, és sosem hoznak gyümölcsöt. Éppen ezért érdemes ezeket a fattyúvesszőket legalább 20-25 centiméteres távolságra kiritkítani, a megmaradókat pedig 10-15 centiméterre visszametszeni.
Ezzel elérhetjük, hogy tavasszal megjelenjenek rajtuk az oldalhajtások, a következő évben a virágrügyek és a termés – ez a módszer egyébéként alkalmas a fiatalításra is. Vigyázat, fontos, hogy a gyümölcsfák koronaalakító-, valamint fenntartó metszését még ne végezzük el, csak a száraz ágakat vágjuk le, ezzel csökkenthetjük a gyümölcsfák tavaszi metszésénél előforduló munkák számát.
A gyümölcsfák ápolása télen – Fagykárok elleni védelem
Télen, hidegebb időszakokat követően jól látszódnak a régi, valamint az új fagysebek is, érdemes ezeket egy éles késsel kifaragni az élő szövetekig, majd sebvédőgéllel bekenni. A sebkezelés elmulasztása rossz meglepetéseket okozhat, ugyanis a le nem zárt szöveteken át számos vírusos-, illetve gombás fertőzés megtámadhatja a fát.
A nagyobb sebek sajnos évről-évre egyre nagyobbodnak, ha pedig nem végezzük el a sebkezelést, akkor a szabadon maradt rész el kezd korhadni, a helyén odú jön létre, ami a fának nem jó, a madaraknak annál inkább.
A sebvédőgélekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy nem annyira idő-, és vízállók, ezért a sebek kezelését még tavasszal is meg kell ismételnünk, legalább kétszer, de inkább háromszor. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet, mivel számos remek tanács vár még rátok, azt garantálom mindenkinek!