Hogyan tároljuk a gyümölcsöket otthon?

Hogy ha nem megfelelően tároljuk a gyümölcsöket, akkor előfordulhat, hogy a kelleténél hamrabb romlanak meg. Próbáld ki a következő tárolási módszereket és meglátod, hogy így a gyümölcsök is tovább maradnak frissek és szépek.

Gyümölcsök otthoni tárolása

Nem mindegy, hogy otthon hol és hogyan tároljuk a gyümölcsöket és zöldségeket, mert megfelelő tárolás mellett akár megduplázhatjuk az élettartamukat és frissességüket.

Megosztok veletek pár tippet, hogy hogyan tudjátok otthon minél több ideig frissen tartani a megvásárolt gyümölcseiteket.

 

Gyümölcsök tárolása otthon

Alma és bogyós gyümölcsök:

Hűtőben tárolva az áfonya például egy hétig, de az alma akár több hónapig is eláll.

Banán:

Ne érintkezzen más gyümölccsel, mert felgyórsítja az érését. De ha pont ez a célunk akkor nyugodtan. De amugy a többi gyümölcstől külön tartsuk, ha úgy gondoljuk, hogy nem fogjuk tudni elfogyasztani mielőtt megromlik, akkor vágjuk vékony szeletekre és fagyasszuk le.

Barack:

Ha még éretlen, akkor szobahőmérsékleten tartsuk, ha viszont érett akkor érdemes hűtőbe tenni és kb 5-6 napig áll el.

Citrus félék:

A citromot érdemes hűtőben tárolni, ott eláll hetekig is míg a narancsot és grapefruitot szobahőmérsékleten érdemes tárolni, így eláll néhány hétig is.

Dinnye:

Szintén, ha éretlen, akkor tartsuk szobahőmérsékleten, ha megérett, akkor hűtőben tartsuk 4 napig biztosan eláll.

Eper:

Tartsuk hűtőben és 2-3 napig frissen marad.

Körte:

Amíg még éretlen a körte, akkor szobahőmérsékleten tároljuk, ha már érett, akkor hűtőbe rakva nejlonzacskóban egy hétig is eláll.

Szilva:

Hasonlóan mint a körtét, ha még éretlen, akkor szobahőmérsékleten tároljad, amikor megérett a hűtőbe szintén nejlonzacskóban tartva 3-5 napig áll el.

Szőlő:

Nejlon zacskóban, mosatlanul hetekig eláll.

 

Melyik gyümölcsöket ne tárold egymás mellett?

Az alma meggyorsítja a vékony héjú gyümölcsök érését, így ha nem célunk ez, akkor lehetőleg ne tegyük ilyen gyümölcsök pl, kivi mellé.

Az ananász és a narancs erős illóanyagokat tartalmaznak és ez hatással van a többi gyümölcsre, például az eper könnyebben és hamarabb megpuhul tőle.

A banán szintén fel tudja gyorsítani más gyümölcsök vagy zöldséget érését. Ezért ha nem szeretnénk, hogy hamarabb vagy gyorsabban érjenek meg a gyümölcseink, tároljuk távolabbi helyen tőlük.