Az, hogy ha egy gyümölcs vagy zöldség szétreped, valójában nagy kárt nem okoz a növényben, olyan értelemben, hogy az íze ugyanolyan lesz, csak a kinézete nem lesz tökéletes. Ha viszont szeretnéd, hogy kinézetre is makulátlan legyen a termésed, akkor ez a cikk neked szól!
A nyári eső jót tesz a föld jelenlegi száraz viszonyainak, de nem biztos, hogy hozzájárul a szép gyümölcsökhöz. Gondolkoztál már azon, hogy amikor az alma vagy a paradicsom megreped, akkor az mitől van? A válasz nagy valószínűséggel túl sok víz.
Miért reped szét a gyümölcs a fákon?
A kertészeket nem teszi túlságosan boldoggá, ha az otthoni gyümölcsösben sétál és észreveszi, hogy a fiatal gyümölcs szétrepedt. De ez nem jelenti azt, hogy te bármi rosszat tettél, vagy nem gondoztad volna eléggé a gyümölcsödet. A gyümölcsök repedezése leggyakrabban fiziológiai válasz a rendszertelen vízellátásra. Leggyakrabban júliusban történik, de a betakarításig is folytatódhat.
Minden gyümölcsnek meghatározott számú sejtje van, amelyek kitágulnak, hogy megtartsák a vizet, mind a gyümölcsre eső vizet, mind a gyökérrendszeren keresztül felszívódó vizet. Ha túl sok eső van és kevés a száraz időszak, akkor a sejtfalak túlnyúlnak a törésponton. Az, hogy melyik gyümölcsnek hol van a töréspontja, az a faj vagy a fajta héjának vastagságától függ.
Miért reped szét a koktélparadicsomom?
Ugyanez a probléma a zöldségeknél, például a paradicsomnál is jelentkezhet. A paradicsom gyümölcsének megrepedését a túl sok víz okozza. A nyári hőmérséklet emelkedésével a szélsőséges csapadék vagy a túlzott öntözés a paradicsom gyümölcsében repedést okozhat. Törékeny héjuk egyszerűen túl gyorsan tágul. Koncentrikus repedések is előfordulhatnak a paradicsomban, általában közvetlenül az érés előtt. Ezek a repedések végigfutnak a gyümölcsön. Ennek oka amikor egyszer túl sok vizet kap a zöldség utána pedig túl keveset, valamint a magas és alacsony hőmérséklet váltakozása is közrejátszhat. Úgy tudjuk megakadályozni a szétrepedést, hogy a zöldségnek egyenletes nedvességet biztosítunk.
A gyümölcs szétrepedésének megelőzése
Tehát, ha a gyümölcs az eső miatt reped, nem pedig a túlzott öntözés miatt, tehetsz valamit? Az otthoni kertészek ez ellen nem sok mindent tudnak tenni. A nagy tevékenységet folytató kereskedelmi termelők intenzív gazdálkodást alkalmaznak a probléma korlátozására heves esőzések idején. Ez jelentheti a gyümölcsös takarók használatát vagy a gyümölcsök hidrofób bevonattal történő permetezését. Ez azt is jelentheti, hogy a gyümölcsöket légfúvós permetezővel vagy akár helikopterrel szárítják, de ez túl drága és bonyolult a kerti gyümölcsös számára. Otthon, ha van lehetőségünk esős időben valamilyen fedélt biztosítani a gyümölcsök és zöldségek felé, az segítségül szolgálhat. Emellett, azzal segítjük a legjobban a gyümölcsöket és a zöldségeket, hogy mi egyenletesen és a megfelelő mennyiségű vízzel öntözzük őket.