Zöldségtermesztés - Gyorsan növő zöldségek mindenkinek

Strapabíró zöld zöldségek, amiket bárhol termeszthetsz

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Zöldségtermesztés mindenkinek

Borsó

A borsók gyorsan növő hideg évszaki zöldségek, amelyek a legtöbb konyha alapvető hozzávalóinak számítanak (ráadásul akár nyersen is fogyaszthatók). A borsók nem csupán egyszerűen termeszthetők, minden évben bőséges termést is hoznak, ha megfelelő körülmények között tartják őket. Mivel főleg függőlegesen terjeszkednek, így a helyhiány sem feltétlenül jelent gondot számukra. A napi ajánlott C-vitamin adag egyharmada, és három grammnyi rost található meg egyetlen bögrényi borsóban. Hihetetlenül jól tűrik a hideget – képesek akár -40°C-os talajban is kicsírázni, azonban nem viselik jól a száraz, forró időt.

Szivárvány mángold

A mángold a céklák és a spenót rokona – mind a libatopformák családjába tartoznak. A szivárvány mángold nem csupán A, C, és E-vitaminokban gazdag, de többek között rengeteg cinket és mangánt is tartalmaz. Különösen strapabíró, így termesztése nagyon egyszerű, ráadásul a szüretelésig pompás színeivel tarkítja a kertet. Érdemes kora tavasszal elültetni, hogy az egész szezonban szüretelhető legyen.

Mustár

A csípős, fűszeres mustárlevelek bármilyen saláta ízvilágát képesek feldobni. Meglehetősen gyorsan nőnek – napos helyen, tápanyagokban gazdag, nyirkos talajban akár négy héttel az ültetés után is szüretelhetők, amikor a levelek elérik 15-20 cm-t. Ha ennél is nagyobb leveleket szeretnél, akkor további két hét türelemmel lényegesen nagyobb hozamú szüretelést tarthatsz. A mustárleveleket A, C, és K-vitamin tartalmuk miatt emelnénk ki, de nagyszerű folsavforrások is, az antioxidáns hatásról már nem is beszélve.

hirdetes

Bordáskel

A bordáskel nem szerepelne listánkon, ha nem tartozna a legegészségesebb zöldek közé. Kellemes ízt és textúrát kölcsönöznek a sültes szószoknak, persze természetesen salátákban és levesekben is felhasználhatók. Több A-vitamint tartalmaz, mint bármely más káposztaféle, és a C és K-vitaminok mellett nagy mennyiségű béta-karotint is rejteget magában. A felsorolás azonban itt még itt sem ér véget: mangán, kálium, magnézium és kalciumtartalma is jelentős. Általában a szezon elején szokás elültetni, de a nyár végén is ültethető belőle egy második adag, ami ősz végére szüretelhetővé válik. Átlagosan 45-50 napra van szükségük, hogy szüretelhetővé váljanak – a leveleket nagyjából 7,5 cm-es formájukban ajánlott levágni, de persze kivárhatod, hogy az egész zöldség megérjen, és a terméssel együtt is szüretelheted őket.

Zöldhagyma

A zöldhagymák tele vannak egészséges anyagokkal – több bennük a rost, a C-vitamin, és a kálium, mint a közönséges hagymákban. Különös képességük, hogy segítenek a tüdő, és száj rákos megbetegedései elleni védelemben, illetve emellett csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet is. Nyersen, és többféleképpen elkészítve is fogyaszthatók.

Saláta

Nincs is jobb egy friss, finom salátánál. Ha ilyen zöldségeket szeretnél termeszteni a kertedbe, akkor a legnehezebb feladat a választás lesz, ugyanis temérdek változata létezik. Szerencsére mindegyik fajtája egyszerűen nevelhető, és egészséges is. 3-4 héten belül szüretelhetők, ha megfelelő körülmények között tartják őket – leginkább a tavaszi és az őszi hűvösebb időt szeretik.

Pitypang

A pitypangokat sokan gazként kezelik, pedig valójában nagyon egészségesek és táplálók, így hatalmas hiba küzdeni ellenük. Tele vannak antioxidánsokkal, és A-vitaminnal (béta-karotin formájában), és C-vitaminnal is. Kiváló vas- és kalciumforrások, de nem hiányzik belőlük a réz, a mangán, a foszfor, a kálium, és a magnézium sem. A pitypangok termesztésével nem igazán kell foglalkozni – meglehet, hogy udvarod, vagy kerted így is tele van velük. Ezek valószínűleg közönséges pitypangok, amelyek egészségesek ugyan, de kissé keserűek is, mint néhány más fajta.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-09-06

Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek

Forradalmi komposztálás Bokashi-val: Erjessz és tápláld kertedet! Eltűnik a konyhai hulladék egyszerűen, szagmentesen és tápoldat,komposzt készül a növényeknek.

2024-09-23

Ezeket tedd meg idén ősszel a jövő nyári paradicsom termésedért

A bőséges paradicsomtermés titka már ősszel elkezdődik! Fedezd fel, milyen teendőkkel biztosíthatod a jövő nyári sikeres és zamatos paradicsomszüretet.

2024-09-23

Október elején készüljünk elő a faültetéshez Bálint gazda örökzöld tanácsaival

Készülj fel te is az őszi faültetésre Bálint gazda és saját tapasztalataim alapján! Tippek a tökéletes talaj-előkészítéshez és a sikeres kertészkedéshez.

2024-08-26

Ezért hagyd abba a trágyázást szeptemberben a kertben

Szeptemberben itt az ideje kicsit abbahagyni a trágyázást és metszést a kertedben. Tudj meg többet arról, hogyan készítheted fel növényeidet a télre!

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-09-29

Lyukas és kukacos a répa? Így kezeld a talajt és a kártevőket

Lyukas és kukacos a répa? Sok esetben a sárgarépalégy vagy drótférgek okozzák a gondot. Így szabadulj meg a kártevőktől egyszerűen és tartsd tisztán a kertet!

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

2/2007. (I. 10.) FVM rendelet

a harmadik országokból az Európai Unió területére behozni kívánt termékek... Tovább

nyersrost

a takarmány ny.-tartalma a szénhidrátoknak az a része, amely híg savval és lúggal való... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés Zöldség