Korábbi cikkünkben sok mindent elmondtunk nektek a gyömbér felhasználásáról, most viszont egy nagyon szuper receptet hoztam nektek, nézzük, hogyan készíthetünk isteni finom, nem mellesleg szuper egészséges gyömbérszörpöt!
Korábbi cikkünkben sok mindent elmondtunk nektek a gyömbér felhasználásáról, most viszont egy nagyon szuper receptet hoztam nektek, nézzük, hogyan készíthetünk isteni finom, nem mellesleg szuper egészséges gyömbérszörpöt!
Miért is kellene sokkal több gyömbért fogyasztanunk?
A gyömbér az egyik legtökéletesebb gyógynövény, hála a benn található hatóanyagoknak, többet között gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, görcsoldó, mikrobaellenes hatásokkal bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz többek között A-, B-, C-, E-vitamint, cinket, foszfort, magnéziumot, káliumot, valamint vasat. Egy friss kutatás véleménye szerint még az elhízást is képes megakadályozni, valamint az ezzel járó krónikus betegségek kialakulását.
A gyömbér gyomornyugtató és emésztésjavító, lazítja a bélrendszer izmait, csökkenti a puffadást, segít a hasmenés elmulasztásában. Megfázás, influenza esetén is érdemes fogyasztanunk, mivel vírus-, és baktériumellenes hatóanyagokat tartalmaz, izzasztó hatású, lázcsökkent, nem utolsósorban a köhögést is csillapítja.
Influenzás megbetegedés esetén, vagy immunerősítés céljából fogyasszuk akár minden nap: reszeljünk egy kis darab gyömbért, forrázzuk le két-három deciliter vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, szűrjük le és már fogyaszthatjuk is (érdemes mézet tenni hozzá). Hatásos lehet ugyanakkor a gyömbérből készült szörp szürcsölgetése is, mivel a hatóanyagokat ugyanúgy tartalmazza, ráadásul az íze tökéletes, nézzük is a receptet!
A gyömbérszörp elkészítésének menete
Szerencsére egyáltalán nem annyira bonyolult elkészíteni a gyömbérszörpöt, mint ahogy azt gondolnánk. Amire szükségünk lesz: 50 dekagramm gyömbér, hámozva, 150 dekagramm kristálycukor, 3,5 liter víz, 7 darab citrom, 2 mokkáskanál Natrium-benzoát, de ez elhagyható nyugodtan.
Először is nézzük a vásárlást: érdemes mindent a piacról megvásárolni, ha van rá lehetőségünk, és arra mindenképpen figyeljünk, hogy csak a legfrissebbnek kinéző darabokat válasszuk ki. A gyömbéreket megpucoljuk, alaposan megtisztítjuk, majd apró darabokra vágjuk, és aprítógép segítségével kevéske víz hozzáadásával pépesítjük. A többi vizet felforraljuk, és hozzáadjuk a cukrot, amint újra felforrt, belekeverjük a pépesített gyömbért, és a citromok kifacsart levét.
Forraljuk az egészet addig, míg el nem tűnik a hab, ezután leszűrjük és a visszamaradt gyömbért jól kinyomkodjuk – szinte teljesen szárazra ki lehet csavarni, ha gázzsákot használunk. Átszűrést követően az elkészült szörpöt előre fertőtlenített, tiszta üvegekbe töltjük és lezárjuk. A szörp sokáig eláll, még akkor, ha nem teszünk bele tartósítót, kóstoljátok meg minél hamarabb, érdemes!