A gyömbér gyógyító és egyéb jótékony hatásai világszerte ismertek, egyedi íze miatt pedig számos étel és ital hozzávalójaként szokás használni. Ha szeretnél te is házilag ültetni és nevelni néhányat ezekből a rendkívül hasznos gyökerekből, akkor mindenképp olvasd el cikkünket, mert minden hasznos információt leírtunk, ráadásul az is kiderül, hogyan érdemes felhasználni ezt az isteni csodát!
A gyömbér termesztése
Vegyünk megegyező mennyiségű kerti talajt és homokot, majd keverjük össze őket alaposan. Fogjunk egy cserepet és töltsük fel félig az előbb készített talajkeverékkel. Helyezzünk néhány gyömbérgyökeret a talajra, majd temesdósük egy újabb réteg alá. Az ültetést követően öntözzük meg a talajt, majd helyezzük a szabadba a cserepet. Ne felejtsük el rendszeresen újraöntözni.
Egy hónap elteltével néhány hajtás jelenik majd meg a talajból. Ezek néhány centiméter magasak lehetnek ilyenkor. Folytassuk a gyömbérek gondozását. Három hónappal később lényegesen több zöld található a cserépben. Érdemes lehet óvatosan félretolni a talajt a gyökerek közelében, hátha egy-egy újabb hajtást ezzel a felszínre segíthetünk. Miután a gyömbér elvirágzott, a friss gyökerek szüretelhetővé válnak.
A gyömbér termesztése – Amire érdemes odafigyelni
Nem szereti az erős napfényt, ezért érdemes félárnyékos helyet választani számára. A másik dolog pedig az öntözés, amit az előbb még nem mondtam el. Fontos, hogy nem kell túlzásokba esni, mivel a gyömbér nem szereti a folyamatos öntözést. Éppen ezért elég heti egyszer-kétszer megöntözni 1-2 deciliter vízzel. Ha túl sok vizet kap, akkor következik a baj, könnyedén megindul a rohadás.
A gyömbér felhasználása – Készítsünk gyömbérteát!
Mossuk meg, majd reszeljük le a gyömbért, és lassú tűzön, fél liter vízben forraljuk 15-20 percig. Ezután szűrjük le és már fogyaszthatjuk is. Nem írtam mennyiséget, ezt rátok bízom, én egy ujjpercnyit szoktam rakni ehhez a vízmennyiséghez. Ha szirupot szeretnétek készíteni, akkor a módszer ugyanez, csak adjunk még hozzá 1-2 kanál mézet is.
A gyömbér felhasználása – Ételekbe is kiváló
Remekül be lehet illeszteni a mindennapi étkezéseinkbe a gyömbért, mivel számos főételt fel lehet dobni a segítségével. Kiváló csirkéhez, halhoz, és marhahúshoz is. Próbáljuk ki bátran levesekhez, különleges ízélményben lesz részünk, ráadásul a kifőtt hatóanyagok maximálisan fognak érvényesülni.
A gyömbér felhasználása – Fontos tudnivalók!
Sajnos igaz a mondás, mely szerint a jóból is megárt a sok, ezért érdemes odafigyelni a maximális adagolásra. Naponta nagyjából 50 gramm friss gyökér, vagy 5 gramm gyökérpor az ajánlott mennyiség, ha ennél többet eszünk, akkor negatív hatásokat tapasztalhatunk: gyomorégés, puffadás, hasmenés, szájirritáció. Azt is érdemes tudni, hogy a gyömbérnek vérhígító hatása is van, szóval, ha vérhígítót szedtek, mindenképp beszéljetek az orvosotokkal, mivel a gyömbér növelheti a gyógyszer hatását.