Mitől olyan fantasztikus a gyömbér és miért érdemelne sokkal nagyobb figyelmet? Mostani cikkemben erre afogok nektek választ adni, tartsatok velem!
A gyömbér bemutatása
A növény gyöktörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig gingeroltartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Főbb fajtái a hámozatlan, fekete „barbadosi” és a hámozott, fehér „bengáliai” gyömbér. Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják.
Miért olyan fantasztikus a gömbér?
Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni. Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. Angliában, Amerikában a híres „Ingver” sört készítik belőle, de a magyar recept szerint készített „gyömbérsör” is igen frissítő, ízletes ital.
Gyömbér gyökér gyógyhatása
A gyömbér gyökerének gyógyhatást tulajdonítanak, az ezzel kapcsolatos tudományos bizonyítékokat az Európai Gyógyszer Ügynökség (angolul: European Medicines Agency, EMA) monográfiája foglalja össze. Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Ezek mellett tradicionálisan használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, pl. hasi görcsök vagy puffadás ellen. Egyes egyénekben túlérzékenységi reakció léphet fel vele szemben, számukra a használata ellenjavallt, illetve gyermekek számára sem ajánlott.
A gyógynövényüzletekben, patikákban kapszulákban szerezhető be; ezeket az utazás előtt 1-2 órával kell bevenni. A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet, illetve antioxidáns tulajdonságokkal is bír, igaz utóbbiakat még csak sejttenyészeteken sikerült bizonyítani. Segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát.