A gyökérsör egyike azoknak az italoknak, amelyek bizsergetik az ízlelőbimbókat, és varázslatosan párosulnak egy gombóc fagylalttal. Gyökerek, gyógynövények és fűszerek tökéletes kombinációja. A házi gyökérsör egy kis előkészítéssel könnyedén elkészíthető, nézzük, hogyan!
A gyökérsör hozzávalóit mi magunk is termeszthetjük, de akár más termelőktől, áruházakból is beszerezhetjük.
Mi a csoda az a gyökérsör?
A gyökérsör egy nagyon régi főzet, amely az 1800-as évek végén vált népszerűvé, és még inkább az igazi sör helyettesítőjeként a tilalom idején. Eredetileg egy tea volt, azonban a mértékletesség időszakában kifejezetten kézenfekvő és hasznos volt szénsavasíthatósága.
A gyökérsör összetevői receptenként eltérők lehetne, de általában magukban foglalják a szasszafrász fa gyökereit, a nyírfa kérgét, a borókabogyó-kivonatot, a gyömbért és az édesgyökeret. Az eredmény egy összetett, mégis kielégítő íz, amely varázslatos élményt kínál ízlelőbimbóinknak.
A szasszafrász-gyökérsör
A gyökérteák évszázadok óta előkelő helyet foglaltak el sok társadalomban. Amerikában a gyökértea több fakomponens kombinációja volt, ízesítőkkel. A szasszafrász-gyökérsör egy Sarsaparilla nevű főzet volt, és a régi idők kedvence. Eredetileg egészséges tonikként értékelték, intenzív íze mindennapos szomjoltóvá tette.
A szasszafrász-gyökérsört valójában a szasszafrász fa gyökereiből desztillálták le, amelyet később egészségügyi aggályok miatt eltávolítottak a főzetből. A sarsaparilla szőlőből főzött hasonló ital azonban annál gyakoribb volt. Az 1800-as évekre más fűszereket is hozzáadtak a főzethez, valamint bevetették a fermentációs eljárást, hogy az italt szénsavasítsák.
A házi gyökérsör hozzávalói
A gyökérsör összetevői manapság nagyban eltérnek az eredeti receptektől, azonban még mindig készíthetünk házi gyökérsört, amely viszonylag közel áll az első főzetekhez. Eredetileg a recept nyírfakérget, szasszafrász gyökeret, gyömbért, édesgyökeret és esetleg pitypang gyökeret írt elő enyhe kesernyés jegyei miatt.
A ma vásárolható gyökérsörünk kivonatokból és kémiai vegyületekből áll, amelyeket a jellegzetes íz kölcsönzésére terveztek. A házi készítésű főzetekhez számos összetevőt beszerezhetünk online, vagy szaküzletekben. Még jobb, ha saját gyógy- és fűszernövényeket termesztünk és saját gyökereinket is betakarítjuk.
A házi gyökérsör készítése
A szasszafrászgyökér olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a májkárosodáshoz, ezért nem ajánlott alkalmaznunk. A sarsaparilla növény azonban jól növekszik meleg éghajlaton, kevés fagy mellett, vagy fagyás nélkül. Erőteljes szőlő, melynek gyökerei a gyökérsörhöz szükséges klasszikus ízt kölcsönzik. Ezen kívül a recept édesgyökér- és pitypang gyökereket, valamint gyömbért igényel.
- Törjük össze és pároljuk fél órán keresztül a gyökereket annyi vízben, amely éppen ellepi!
- Szűrjük le a keveréket, és ízlés szerint édesítsük cukorral, agave sziruppal, vagy más édesítőszerrel! Ezután adjunk hozzá egy starter kultúrát a keverékhez, és palackozzuk be! Ezzel megkezdődik az erjedés és a szénsavasodás.
- Meleg helyen erjesszük, amíg meg nem jelennek a buborékok és az ital fogyasztásra kész nem lesz!