Melyik gyökeret vágjuk el?
Általában az a legjobb, ha a lehető legkevesebb gyökeret és a legvékonyabb gyökeret vágd le. A vastag gyökerek lehetnek a fák fő gyökerei, és egy fának csupán 4-7 fő gyökere van. Egy nagyobb gyökér levágása azt jelenti, hogy a fát megfosztjuk a stabilitástól, valamint víz- és tápanyagigényét kielégítő források nagy részétől. A dőlő fák gyökereit sosem szabad elvágni!
Hogyan vágjuk el a fák gyökereit?
Vágjuk le a fák gyökereit éles fűrésszel olyan helyen, ahol az oldalgyökér lefelé nő. Távolítsd el a füvet és a talajt a gyökér környékéről egy éles pázsit ásóval, hogy a darabokat később könnyen ki lehessen cserélni. Sterilizáld a fűrészt úgy! Fűrészeld át a gyökeret, lehetőleg azon a ponton túl, ahol egy másodlagos gyökér nő lefelé. Ha egy oldalgyökér nem nő a megfelelő helyen, vágd át a gyökeret a törzstől a legbiztonságosabb távolságban. Húzd fel a gyökér többi részét, és cseréld ki a talaj és a gyep részeit. Előfordulhat, hogy pótfölddel kell kitölteni a hiányosságokat, és újra kell vetni a csupasz foltokat. Öntözd meg jól a fát, és teríts réteg laza talajtakarót a teljes gyökérterületre a fa csepegtetővezetékén belül!
Gyümölcsfa gyökereinek vágása
Egyes gyümölcstermesztők rendszeresen metszik fáik gyökereit. Ennek a gyakorlatnak az egyik gondolata az, hogy több és jobb ízű gyümölcsre ösztönzi a fákat. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy a gyümölcsfa gyökereinek metszése káros a fákra, és nem javítja a betakarítás méretét, különösen azokon a területeken, ahol hosszú, forró nyár van. Valószínűleg a gyümölcsfák a növekedési körülményektől, a fafajtól és érettségtől függően különböző módon reagálnak a gyökerek elvesztésére.