Nemsokára itt a grill szezon! És mi lenne menőbb, mint a saját kis fűszernövény kertedből ízesíteni a húsokat, zöldségeket, más köreteket? Ne is igyekezz a válasszal, mert semmi! A grill ételek igazán finomak a friss alapanyagoktól lesznek! Grill fűszernövénykertet akár a teraszon, erkélyen is kialakíthatsz, a fűszernövényeket cserepekbe is ültetheted, tehát a hely nem akadály. Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek!
Miért jobbak a friss fűszernövények a grillezéshez?
Sokan használnak száraz dörzsölést a húsok ízesítésére grillezéskor. Ettől is jó ízük lesz az ételeknek, de valljuk be, az igazi a friss fűszernövényes száraz dörzsölés, és a friss fűszernövényekből készült pác. A friss fűszernövények bőséges flavinoidokat bocsátanak ki illóolajaikból, amelyek nemcsak fokozzák az ételek ízét és aromáját, hanem olyan egészségügyi előnyökkel is járnak, amelyek nem találhatók meg a szárított gyógynövényekben. A friss fűszernövények íze, illata és egészségre gyakorolt jótékony hatása a növény kiszáradásával kezd csökkenni. Ezért kell a régi fűszernövényeket egy-háromévente cserélni.
Fűszernövények grill húshoz és pácokhoz
Rozmaring és kakukkfű- a legnépszerűbb grill fűszernövények
A grillezéshez leggyakrabban használt fűszernövények valószínűleg a rozmaring és a kakukkfű. Ennek a két fűszernövénynek intenzív íze van, és ellenáll a grillezés keménységének. Mivel nagyon robusztusak, füstöléshez is használhatók, csak egész szárakat tegyünk a füstölőbe. Ráadásul a rozmaring merev szárai további bónuszt biztosítanak. Használhatók grillnyársakként húsokhoz és zöldségekhez.
Oregánó, zsálya- nagyszerű fűszernövények grillezéshez
Az évelő fűszernövények, mint például az oregánó és a zsálya, szintén nagyszerű fűszernövények húsokhoz, és mindkettő gyönyörűen párosul citrommal a csirke pácokban. A lágy fűszernövények, mint a bazsalikom és a koriander, szintén átitatják a „je ne sais quoi”-t, azt a pluszt, amely a grillételeket a legmagasabb fokra emeli. Mindkét fűszernövény hozzáadható pácokhoz, vagy ragyogó zöld színük megőrzése érdekében grillezett húsok és zöldségek simításaként használható.
Kapor, tárkony, petrezselyem- még több grill fűszernövényt a kertbe!
A kapor, a tárkony és a petrezselyem is a grillezési fűszernövénykert része lehet. A tárkonyt régóta párosítják finom halételekkel, akár grillen, akár más módon. Ugyanez igaz a friss kaporra is. Grillezett lazac kapros vajjal elkápráztatja majd a vendégeidet Más fűszernövények, például édeskömény, lestyán és sóska is beépíthetők egy grill fűszernövénykertbe. Valójában csak az számít, milyen ízeket szeretsz, miket szoktál használni. Ja, és ne felejtsd el a metélőhagymát. Hozzáadhatjuk pácokhoz az enyhe hagymás íz érdekében, vagy ízes köretként használhatjuk a főzés végén.