A gránátalma nem csak, hogy nagyon egészséges, hanem csodálatos szobanövény is egyben. És ráadásul te is nevelhetsz otthon gránátalmát a lakásodban, nem kell hozzá hatalmas szakértelem! Nincs más dolgod, mint elolvasni cikkünket és megfogadni szakértőnk remek tanácsait!
A gránátalmáról röviden
A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Irán), de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A Földközi-tengernél és Közel-Keleten, például Iránban, Egyiptomban, Palesztinában, Izraelben, továbbá Spanyolországban, Marokkóban, Tunéziában a gránátalma évszázadok óta kedvelt gyümölcs. A Távol-Keleten is kezd elterjedni.
Indiában fűszerként használják, Indonéziában delima-ként ismert. A gránátalma Közép-Európában is termeszthető az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik. A spanyol gyarmatosítás során a gránátalma eljutott a Karib-térségbe, Latin-Amerikába. A gránátalma nagyobb cserje, vagy kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet. A kéreg színe a vörösesbarnától a szürkéig terjedhet.
Gránátalma jellegzetessége
A fiatal ágak gyakran négyágúak. A levelek szára 2 és 10 mm közötti méretű. Tavasz végén, nyár elején virágzik. A virág színe a világossárgától a narancsos vörösig terjed. A kezdetben zöld, később narancssárga színű gyümölcs kinézetében egy bogyóhoz hasonlít. A gyümölcs átmérője kb. 10 cm. A termés sok magvú, rekeszes bogyótermés. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van.
A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és kvercetint) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kalciumban gazdag. A gránátalma fajtáit a gyümölcs színe alapján csoportosítják: fehér, sárgászöld, sötétpiros, feketés ibolya. A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld. A magok húsa általában vörös. Nézzük, hogyan nevelhetünk gránátalmát otthon, a következő oldalon elmondom!
Gránátalma nevelése otthon
Először is vegyünk egy friss gránátalmát, szedjük ki a magokat belőle, majd terítsük ezeket egy újságpapírra, hagyjuk száradni egy napon keresztül. Másnap tegyük a magokat 20-23 fokos vízbe és ismét áztassuk, de most két napig úgy, hogy 12 óránként cseréljük ki a vizet, legyen friss mindig és megfelelő hőmérsékletű. Miután letelt a két nap, készítsünk ültető közeget, 1:1 arányban homokból és tőzegből, majd töltsünk fel egy cserepet vele.
A talajt nedvesítsük be kissé, majd ültessük bele a magokat, nagyjából 2-3 centiméteres mélységben, fóliával takarjuk be a cserepet. Naponta vegyük le róla a fóliát, vetni február közepén már lehet, ha az idő is engedi. Fontos, hogy biztosítsuk az ideális fényt, nedvességet és a meleget, mert a magok nem tudnak különben csírázni. Nagyjából egy hetet kell várni, ekkor jelennek meg a kisebb csíravégződések, fél év elteltével teljesedik ki a csírázás, ezután megjelennek az első levelek. Ekkor ültessük át a növényt nagyobb cserépbe és rendes virágföldbe, kilenc hónap múlva megjelennek az első virágok, majd három hónap múlva jönnek a gyümölcsök is. Magyarán, 1 év alatt termő gránátalmád lehet! Sok sikert mindenkinek!