Repce
Rengeteg olyan termék kapható manapság, amely valamilyen formában tartalmaz repcét, vagy annak leggyakoribb származékát, a kanolát (canola). A génmódosított repcét méztermeléshez is használják. Sajnos azonban több GMO repcét tartalmazó ételről is kimutatták, hogy károsak az egészségre.
Krumpli
Miután kísérleti egereket etettek módosított krumplival, a szervezetükben a kutatók több méreganyagokat is találtak. A GMO krumplik rendkívüli veszélyt jelenthetnek az emberek számára is, ezért érdemes kerülni őket.
Pamut
A pamut, mint étel? Igen – a pamutból kinyert olaj fogyasztásra is alkalmas. A GMO pamut főként Kínában terjedt el, ahol a génmódosításnak köszönhetően a kutatók egy újszerű vegyszert fejleszthettek ki a pamut kártevői ellen. Ez lehetővé tette a gyapottermesztők számára, hogy kevesebb rovarirtót kelljen használniuk a földjeiken és más területeken is. Sajnos azonban termesztők ezrein jelentek meg kiütések a módosított pamuttal való érintkezést követően.
Szója
A szója génmódosításával azért kezdtek el kísérletezni, hogy egy olyan növényt hozzanak létre, amely ellenáll a gyomirtóknak. A tofu, a szójaliszt, a szójaolaj, a szójás italok és rengeteg más termék is tartalmazhat szójaszármazékot. De mi ad okot aggodalomra? Egy korábbi kísérletben a GMO szójával etetett hörcsögök nem csak a szaporodási képességüket veszítették el, de többen el is pusztultak közülük.
Papaya
A génmódosított papaya ellenáll a vírusoknak és a világ legtöbb részén kapható. Azonban a kukoricához és a rizshez hasonlóan ezt is érdemes kerülni a különböző egészségügyi veszélyek miatt.
Borsó
A GMO borsók immunreakciót váltottak ki a kísérleti egerekben, a szakértők pedig ez alapján arra következtetnek, hogy az embereknél is hasonló hatásuk lehet.