Sok esetben tapasztaltam weboldalakon, akár fotó- akár számítástechnikailag - gyenge minőségű képeket.
Ezek a hibák sokat rontanak az összképen, látványon. A probléma forrása általában az, hogy az oldal hangulatához, vagy a szöveg mondanivalójához nem illő képeket helyeznek el egy-egy oldalon. Ilyen akkor fordul elő, ha pl. előre készített sablon alapján készül az oldal; a grafikus elképzelései nem egyeznek az oldal szerkesztőével; csak azért kerül oda kép, hogy kitöltse a teret, feldobja a szöveget.
Ezek sok esetben megzavarhatják a látogatót: a kevesebb néha több.
Ha fotót teszünk egy weblapra, egyáltalán nem mindegy, hogy egy adott dolgot hogyan és milyen környezettel mutatunk be. Mindenki tudja, hogy mekkora különbség lehet egy amatőr, otthoni kép és egy profi stúdiófotó között. Bármit is akarunk ábrázolni, a különbségek mindig ekkorák maradnak, legyen szó egy személyről, egy kristályról vagy egy könyvről.
Rengeteg olyan oldal van, ahol sajnos nem adnak az igényes fotókra - pedig elképesztően fontos. Tegyük fel, ételt szeretnénk ábrázolni, ami talán az egyik legnagyobb kihívás. Nem mindegy a háttér, a színek: esetünkben a fehér a legjobb, mert tisztaságot sugall. Nem mindegy, milyen szögből fényképezzük: felülről egy tál leves gyakorlatilag alig különbözik a salátától vagy a sült malactól. Nem mindegy, milyen fényeket adunk neki: ha kevés, akkor fakó, színtelen, élettelen lesz a kép, amitől bárkinek elmegy az étvágya; ha sok, túl harsány, túl erős lesz, ami megint nem jó.
A minőség - technikailag
a tömörítési eljárás
a kép méretezése
Ez a kettő az, ami a számítástechnikában egy kép minőségét leginkább befolyásolja.
Az elsőt legkönnyebb a kép kiterjesztése alapján azonosítani: egy GIF, egy PNG vagy egy JPG kép között ugyanis óriási különbségek vannak.
Ezek ún. képtömörítő algoritmusok: azért találták ki őket, hogy a legegyszerűbb digitális képet, a BMP-t le lehessen tömöríteni, és így kisebb helyet foglaljon a merevlemezen. Egy ilyen eljárás - főleg a weben - általában veszteséges: a tömörítés azzal jár, hogy néhány adat elveszik a képről. A JPG-nél például a nagyon hasonló színeket egy színnel helyettesíti a program, a GIF eleve csak 256 színt képes tárolni és megkülönböztetni. A JPG nem alkalmas átlátszó képek megjelenítésére; a GIF és a PNG viszont igen. A GIF mindössze egyetlen színt tud átlátszóvá tenni: ezért van, hogy más háttérre helyezve a képek körül 'szőrök' jelennek meg. A PNG képes ún. 24 bites, átmenetes átlátszóságra, de ezt az Internet Explorer sokáig csak nagyon bonyolult módon támogatta, ezért nem terjedt még el eléggé. (a 7.0 már támogatja, a 6.0 sajnos nem.)
A második technikai megjegyzés, hogy egy kép megjelenítésének méretét milyen módon változtatjuk. Van azonban lehetőség szépen is méretezni a képeket: a két módot angolul resize és resample néven illetik. A resample - szabadfordításban 'újramintáz' - először átméretezi a képet, majd rátesz egy simítószűrőt: ezáltal a kép szép, egyenletes, mint az eredeti is volt, csak kisebb.
Tanácsok
Gondoljunk bele, mennyit számíthat egyetlen kép is a megfelelő helyen. Ugyanúgy, ahogyan egy óriásplakátra sem lehet gyenge képet kitenni, a webre sem: minősíti a tulajdonosát!
Ma, amikor már csak elenyéző dologra nincs egyszerű és könnyű megoldás, nem szabad félvállról venni semmit. Számítanak a legapróbb részletek is, hogy minél több embert fogjon meg a stílusunk - és ehhez a képek is hozzátartoznak.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.