A chili termesztés egyre nagyobb népszerűségnek örvend fiatalok és idősek körében is! Ha profin szeretnél termeszteni itt, van pár jó tanács, hogyan kezdj hozzá.
Chiliről röviden
Köztudott, hogy a chili paprika erős; a „csípős” kifejezés, relatív kifejezés, mivel valójában az ízlelőbimbóinktól függ. Vannak, akik azt tapasztalhatják, hogy a chili a tüzet hányó sárkánnyá változtatja őket, míg mások csak enyhén csípősnek találják őket, ennek szintén az ízlelőbimbóink egyedisége az oka.
Ezenkívül fontos tényező a chilinek a fajtája. Számos fajta létezik, amelyek szintén befolyásolhatják az erősség mértékét. Gondoltad volna, hogy még nevük is van?
Hogy honnan származik a chili?
A chili összes fajtája egyetlen kis vadpaprikára vezethető vissza, amely Kr. E. 7000 körül nőtt Közép- és Dél-Amerikában. Ezeket a növényeket Columbus egyik hajóján hozták Spanyolországba. Majd eljutottak Délkelet-Ázsiába és a Közel-Keletre is, ahol e régiók számos receptjében közös vonássá váltak.
Erős, erősebb, legerősebb chili
Nem, ez nem egy főnév fokozás, bár akár még az is lehetne.
Lássuk azokat az elnevezéseket: A Serrano, a Cayenne és a Jalapeno a leggyakrabban termesztett fajták közül a Capsicum annuum.
Egy másik népszerű chili fajta, a Habanero chili a C. chinense, ezek ázsiai ételekben használtak legtöbbször a csípős paprikák közül. A C. Frutescens, Tabasco paprika is ennek a csoportnak a része.
Az extrém tüzes élményért pedig a szuper tüzes Aji paprika, köztük Aji Amarillo és Aji Colorado, a C. baccatum felelős. Ezek a Mexikóban növekvő chili piquins és chiltepins, vadpaprika, a C. glabriusculum csoport részét képezik.
Megjelenésükben is különböznek a chilik!
Mint láthatod, az erősségük mértéke változik, csakúgy, mint a megjelenésük. Sokféle színben is megtalálhatóak. A kertészek által termesztett chili paprikák közül felsorolunk néhányat:
Cayenne: Hosszúak és vékonyak, közepesen magas a fűszeressége.
Tabasco: Pontosak és rövidek, közepesen erős és erősek is lehetnek.
Jalapeno: Rövid paprika, kúpos, közepes vagy magas erőség.
Habanero: Rövid, zömök paprika, magas erősség mellett.
Szellem paprika: Rövid és zömök, és rendkívül erősnek számít.