Világszerte híres a magyar fűszerpaprika és igen büszkék is vagyunk rá. A mai fogyasztói társadalomnak köszönhetően, ha nem is versenytárs, de mindenképp helyettesítő termék százai vannak a piacon, amelyek kiszorítani kívánják a mi szeretet paprikánkat. Egy kis bemutatással készültünk a paprikának eredetéről, elkészítéséből és a fajták sokszínűségéből!
A fűszerpaprika történelme
A paprika, mint olyan az összes fajtájával együtt Közép-, ill. Dél- Amerikából származik. A burgonyafélék családjába tartozik, a Capsium nemzetségbe. Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Először 1604-ben jegyezték le törökbors néven.
Az elején még nem tartották igazán hasznos fűszernek, sőt a gazdagabbak rossz hatású növényként kezelték és ezt az orvostudomány is így látta akkoriban. A szegényebbek viszont ezzel borsozták az otthoni főztet. A XIX. századra megbékéltek vele sőt egy századdal később már gyógyszerként is elismerték. A magyarok sokáig a nemzetek konyháinak keveredéséből élt és épp azért, hogy honosítsák, forradalmasították a zsíron pirított hagyma és fűszerpaprika hozzáadásával. Amelyeket az átutazók meg is említettek sokszor hazájukban. A magyar hangsúlyozás érdekében igyekeztek mindent paprikázni.
A fűszerpaprika maga
A fűszerpaprika-őrlemény a fűszerpaprika-növény beérett és megszárított termésének megőrlésével nyert termék. Őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a készült finomra őrölt por.
„Gyártásához csak bizonyos előírásoknak (törvény, rendelet, Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. kötet), nemzeti szintű ajánlásoknak (MÉ II. kötet, szabvány), vagy ha ezek egyike sem stimmel, a szokásos kereskedelmi követelményeknek és az étkezési célnak megfelelő minőségű anyagok használhatóak fel.”
Felhasználható anyagok
Fűszerpaprika- növény
Fűszerpaprika- féltermék
Egyéb anyagok: Víz, ivóvíz-minőségű, bakteriológiailag kifogástalan állapotú.
Nézzük meg, hogyan készül a fűszerpaprika, lapozz tovább
Fűszerpaprika elkészítése
A leszedett gyümölcs nem teljesen érett állapotában van, ezután utóérlelik, válogatják és megtisztítják őket. A megszárított paprikát pedig kicsumázzák attól függően, hogy elérte a megfelelő minőségi szintet, ezt követően összezúzzák és megőrlik szorosra állított kőpárok között átjáratva felmelegítik. A kész őrleményt kondicionálják, hűtik, pihentetik és kész a csomagolásra.
Fűszerpaprika fajtái
Csemege, ha egyöntetű megjelenésű, piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal.
Az édesnemes kissé mozaikos megjelenésű, piros, világos piros, sárgáspiros, vagy sárgásbarnás árnyalatú.
A rózsapaprika szintén kissé mozaikos megjelenésű, fakópiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, enyhén csípős.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.