Kapor
A kapor (Anethum graveolens) nem csak jól illik hal- és zöldségételekhez, de magas, páfrányos lombozata gyönyörűen fog mutatni a virág-, gyógynövény- vagy zöldségkertben. A szép sárga virágos esernyőket magvak követik, amelyeknek kulináris értéke is van. Szereti a napsütést és azokat a helyeket, ahol más növényekkel együtt nőhet.
Citromfű
A meleget és a napfényt szerető citromfű (Cymbopogon citratus) tökéletes választás lesz a kertben. Keressük meg a nyugat-indiai fajtát a legjobb íz szempontjából, és ne ültessük ki a szabadba addig, amíg az éjszakai hőmérséklet meg nem haladja a 20 fokot. A dzsungel őslakos citromfűi szeretik a magas páratartalmat, a gazdag talajt és a bőséges nedvességet.
Rozmaring
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) fenyőszerű aromájával nagyon kedvelt a konyhában, fűként húsok ízesítésénél. A növények száraz, napos éghajlaton virágoznak. A rozmaring növények megbízhatóan ellenállnak a zordabb időjárási körülményeknek is. Akkor növekszik jól, ha átlagos talajba ültetjük, amelynek a felszíne száraz. Éppen emiatt, nem igényel túl sok vizet sem, hiszen rendkívül jó tűri a forróságot.
Tárkony
A raguleves egyszerűen nem létezhez tárkony (Artemesia dracunculus) ízesítés nélkül. A finom levelek könnyű ánizs aromát kölcsönöznek az ételnek. Sok gyógynövénytől eltérően, erszényes növényei inkább az enyhén lúgos talajt részesítik előnyben, amelynek pH-értéke 7,4-7,8 legyen. A jó vízelvezetés fontos annak biztosítása érdekében, hogy ezek a növények túléljék a téli időszakot.