Itt a sütőtöklekvár szezon – amit én egész évben vártam- tehát ezzel együtt itt az ideje annak is, hogy elrakjuk imádott narancssárga kedvenceinket, hogy aztán egész télen beragyoghassák a mindennapjainkat. Mutatok nektek egy nagyon jó fűszeres sütőtöklekvár receptet, amit pikk-pakk elkészíthettek, és akár még karácsonyi ajándékként is adhattok.
Készítsünk fűszeres sütőtöklekvárt!
Készítsünk mennyeien finom fűszeres sütőtöklekvárt! Mivel imádom a sütőtököt minden formában, imádom elrakni is az ősznek ezt a csodás ízét. A sütőtök kellemes aromáját még inkább tökéletessé teszik a különleges fűszerek, amik egészen véletlenül az ünnepi, karácsonyi időszakhoz is illenek. Ezt a receptet még tavaly találtam teljesen véletlenül az interneten https://sobors.hu/receptek/fuszeres-sutotoklekvar-recept/, több adagot is készítettem belőle, és nagyon nagy segítség volt ez karácsonykor. Többféle süteményt is ezzel a lekvárral készítettem, az egész vendégsereg rajongott érte, és nem győztem küldözgetni a receptet, ezért gondoltam megosztom itt is, amíg tökszezon van.
Hozzávalók a fűszeres sütőtöklekvárhoz
- 1,5 kg sütőtök
- 2 db bionarancs leve és reszelt héja
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál őrölt szerecsendió
- 70 dkg cukor
A fűszeres sütőtöklekvár elkészítése
- A fűszeres sütőtöklekvár első lépése, hogy a sütőtököket előkészítjük a szokott módon: magozzuk, hámozzuk, szeleteljük, és végül 2 cm-es kockákra felvágjuk.
- A sütőtök kockákat tedd egy közepes edénybe, kanalazd hozzá a fűszereket, és a cukrot is, valamint reszeld hozzá a narancsok levét, majd facsard is hozzá őket.
- Ezt az egészet úgy ahogyan van, tedd fel a gázra, és kezd el közepes hőfokon forralni, forrástól számítva még körülbelül 50 percig kell főzni, egészen addig, amíg olyan puha nem lesz a sütőtök, hogy egy kanállal egyszerűen szét lehessen nyomni.
- Ha megfőtt, akkor a színe, és az állaga is egyre lekvárosabb, narancssárgább lesz. Vegyél elő egy krumplinyomót, vagy ha az nincs, akkor villával nyomkodd szét a kockákat. Ha nem szeretnéd, hogy darabos legyen a főzet, akkor botmixert is használhatsz, (én személy szerint szeretem a darabkákat)
- Végezetül pedig öntsd a fűszeres sütőtöklekvárt tiszta, száraz és steril üvegekbe, jó erősen csavard rá a tetejüket, és tedd őket száraz dunsztba, amíg teljesen kihűlnek.
Fűszeres sütőtöklekvár gasztronómiai ajándékként
Tavaly csak magamnak tettem el ezt a finom fűszeres sütőtöklekvárt, azonban karácsonykor több süteményhez is felhasználtam, és mindenki imádta. Ezért idén már nemcsak magamnak, hanem ajándékba is teszek el, kisebb üvegcsékbe, amire egyedi, ünnepi címkéket, és aranyos piros masnikat teszek majd. Már egy ideje gyűjtöm hozzá az apró befőttesüvegeket, de egyébként hobbiboltokban, konyhaboltokban is lehet kapni. Mivel egyébként is egyre nagyobb divat gasztronómiai ajándékokat, ehető dolgokat adni, én nem boltban veszek, hanem magam készítem el. Ha van sütőtök rajongó ismerősöd, akkor ajánlom neked is.
A fűszeres sütőtöklekvár elkészítése nemcsak ízletes és különleges kiegészítő lehet a konyhában, de tökéletes gasztronómiai ajándék is az ünnepi szezonra. A házi készítésű lekvár ajándékozása valóban személyes és különleges meglepetés lehet, hiszen az emberek értékelik a gondosan készített, egyedi ételeket. Egy kis befőttesüveg saját készítésű sütőtöklekvárral, szép címkével és egy aranyos masnival nemcsak finomság, hanem egy igazi szeretettel teli ajándék, amely garantáltan örömet okoz majd a megajándékozottaknak.
Tehát, ha te is szereted a sütőtököt és a házi lekvárok készítését, próbáld ki ezt a receptet, és lepd meg a szeretteidet ezzel a finom és egyedi ajándékkal! Az ünnepi időszakban egy saját készítésű gasztroajándék mindig telitalálat.