Napjainkban egyre felkapottabb csemegének számít a füge, és egyre több kertben is találkozni fügefával vagy bokorral. Sokan lekvárt főznek belőle, de csak azért, mert még nem találkoztak ezzel a fűszeres fügelikőr recepttel, amit muszáj lesz neked is kipróbálni!
A legfinomabb fűszeres fügelikőr házilag
Őszintén megmondom nektek, több fügelikőr receptet is próbáltam már, de nem voltam teljesen elégedett, amíg meg nem találtam meg ezt a receptet, ami már első ránézésre is más, mint az eddig próbáltak. Az eredmény is igazán magáért beszél, mennyei fügelikőrt sikerült készítenünk, amiért a teljes csalás, és a vendégsereg is teljesen oda meg vissza volt.
Hozzávalók a fügelikőrhöz
- 3 liter vodka (a recept még minőségi almapálinka lehetőségét is felkínálja, és vodkával próbáltam)
- 3 dl víz
- 4 kg friss, teljesen érett füge
- 75 dkg cukor
- 1-2 rúd fahéj
- 1 rúd vanilia
- 5 db szegfűszeg
- 8-10 dkg friss gyömbér megpucolva ízlés szerint (aki nem szereti ezt az ízt, annak kevesebbet ajánlanak, vigyázni kell vele, mert nagyon domináns tud lenni)
- 4 db csillagánizs
- 0,5 teáskanál citromsav (vagy ugyanennyi citromlé)
- 5-6 picike kakukkfűvhajtás (lehetőleg 6-8 cm-es)
- 5 literes befőttesüveg
A fügelikőr elkészítése
- Szedj (vagy vegyél) frissen érett, jól megcukrosodott, már ráncolódó fügét (4 kg-ra van szükség a teljes recepthez, de természetesen kevesebb mennyiségből is lehet készíteni, arányosított összetevőkből). Majd alaposan mosd meg a fügés, és vágd le a nyakukat, majd szeld őket ketté.
- Végy egy ötliteres befőttes üveg (kisebb mennyiséghez kisebb, illetve több kisebb is jó), és rétegezd az aljára a félbeszelt fügéket!
- Tedd a fügékre a fűszereket, és öntsd nyakon vodkával az egészet! Az a lényeg, hogy a vodka mindent elfedjen.
- Ha minden vodkában áll, akkor következő lépés a cukor rászórása. Fontos, hogy se most, se később nem kell kevergetni a főzetet, mert különben a füge megsérül, és a szemektől zavarossá válik a likőr. Keverés helyett egyszerűen le kell fedni alufóliával vagy folpack fóliával, és kitenni a napra!
- A napsütésen akár 50-60 fokra is felmelegedhet, ami segít, hogy a cukor szép lassan felolvadjon, a fűszerek és a füge aromái kiszabaduljanak, kifőjenek. Onann is látható lesz ez a folyamat, hogy megváltozik az alkohol színe is, valamint a füge is bebarnul – ez teljesen természetes, nem kell aggódni. Amennyiben nem napfényes, hanem sötét és hűvös helyen áztatjuk ki a fügét ezzel a módszerrel, akkor elképzelhető, hogy a likőr színe közelebb fog állni a füge eredeti színéhez, de mindenféleképpen színt változtat.
- A napsütésen nagyjából egy hétre van szüksége a likőrnek, hogy minden íz megfelelően kiázzon. Ha nincsen elég meleg idő, akkor előfordul, hogy a cukor nem oldódik fel. Ha két hétig ázott, és még mindig van cukor a tetején, akkor előbb vedd ki a főzetből a fügét, és a fűszereket, majd ezt követően keverd fel.
- Utolsó lépésként szűrjük le a fügelikőr alapunkat egy sűrű szövésű textilen, vagy kávéfilteren, majd öntsük fel vízzel, és palackozzuk! A kamrába téve alaposan összeérnek majd az ízek. A recept ajánlása szerint a nyár végén, ősz elején készített fügelikőr karácsonyra érik össze igazán!
Forrás: Forrás: Ezt fald fel blog