A füge levele is igazi kincs: fügelevél szörp készítése, fügelevél szörp házilag, fügelevél szörp recept

A fügelevél szörp készítésének titkai: ízletes és egészséges ital házilag

VN
Frissítve: 2024.08.03
Frissítette: KZs
hirdetes

Tudtad, hogy a fügefának nemcsak a gyümölcse, hanem a levele is gyógyhatású? A fügelevél szörp nemcsak ízletes és frissítő ital, hanem egy igazi természetes kincs is, amely számos jótékony hatással bír. A fügelevél szörp elkészítése egyszerű és szórakoztató folyamat, amely során a levelekből kivont értékes tápanyagok egy ízletes szirupban koncentrálódnak.

Akár frissítő nyári italként, akár téli vitaminbombaként fogyasztod, a fügelevél szörp minden évszakban különleges élményt nyújt. Készítsünk a füge leveléből mennyeien finom házi szörpöt nagyon egyszerűen!

Fügelevél szörp készítése

A fügelevél szörp alapjai, a füge levelének gyógyhatása

A füge már az ókorban is igai kincsnek számított, és egy pár éve hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Több kertben is találkozhatunk fügefákkal, illetve egyre több ezzel foglalkozó Facebook csoportban látni, hogy füge terméseikkel büszkélkednek. Ezért gondoltuk jelezzük, hogy a fügének nem csak a termése ehető, és van számos jótékony hatása, hanem a levelének is!

A fügelevélből készült tea hatásos övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen – hogy csak néhány, tudományosan is bizonyított hatását kiemeljük. Mi most nem tea, hanem egy finom fügelevél szörp receptet mutatunk nektek, amit garantáltan szeretni fog az egész család – enyhén kókuszos íze van, buborékos ásványvízzel isteni. Azonban amennyiben a fügebokor, vagy fa már hullajtja a levelét, felhasználásra már nem alkalmas! 

Hozzávalók a fügelevél szörphöz

  • 4 liter víz    
  • 4 kg cukor    
  • 30 dkg fügelevél    
  • 9 kávéskanál citromsav

A fügelevél szörp elkészítése

  • Először is egy jó sűrű szirupot kell készíteni a fügelevél szörphöz a 4 liter vízből és 4 kg cukorból, majd meg kell várni amíg ez kihűl. langyosra. 
  • Ezután elkezdhetünk a fő szereplőkkel, a fügelevelekkel foglalkozni: szárukat levágjuk, a leveleket pedig folyóvíz alatt megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk őket (ezt praktikus úgy csinálni, hogy több levelet összefogunk, felcsavarunk, és úgy vágjuk fel). Majd a fügelevél darabokat turmixba tesszük, kis adagonként, fel-fel öntve mindig annyi sziruppal, ami épp elfedi (nem kell az összes szirupot felhasználni), és krémesre turmixoljuk.
  • hirdetes
  • Ezt a mixet hűtőbe kell tenni legalább 24 órára, amíg az ízek jól összeérnek. Majd másnap egy sűrű szövésű szitán kell átszűrni a füge főzetet, majd a kivonatot hozzákeverni a maradék cukorsziruphoz, elkeverni, és már palackozhatjuk is a fügelevél szörpöt. 
  • Ha azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor mehet is a hűtőbe. De, ha tartósítani szeretnénk a fügelevél szörpöt, akkor dunsztolni kell. Hagyományos nedves dunsztolással hosszabb ideig is eláll: 25 percig hőkezeljük (befőző automata esetén: 85 fok, 25 perc hőkezeléssel tesszük tartóssá).

Fügelevél szörp télire

A fentebb említett dunsztolás is egy remek megoldás a hosszú tárolási idő érdekében. Ha a fügelevél szörp készletünket még hosszabb távon szeretnénk  tartüsítani, akkor érdemes egy kis tartósítószert is hozzáadni a keverékhez. A fügelevél szörphöz többféle tartósítószert is használhatunk, hogy hosszabb ideig megőrizzük a szörp minőségét és elkerüljük a romlást.

Néhány gyakran használt tartósítószer:


1.    Nátrium-benzoát: Ez az egyik leggyakrabban használt tartósítószer szörpök és gyümölcslevek tartósítására. Kis mennyiségben használva hatékonyan megakadályozza a penész és a baktériumok szaporodását.
2.    Kálium-szorbát: Egy másik gyakori tartósítószer, amely hatékonyan gátolja az élesztők és penészgombák növekedését. Gyakran használják savas élelmiszerekben, mint például gyümölcslevek és szörpök.
3.    Szalicil: A szalicilsav egy régebbi módszer a szörpök és lekvárok tartósítására. Kis mennyiségben használva hatékonyan tartósítja a szörpöket, de manapság inkább a nátrium-benzoátot és kálium-szorbátot részesítik előnyben.
4.    Citromsav: Bár nem tartósítószer a szó szoros értelmében, a citromsav hozzáadása növeli a szörp savasságát, ami segít megakadályozni a mikroorganizmusok növekedését és javítja a tartósítószerek hatékonyságát.

A fügelevél szörp esetében is igaz, hogy a tartósítószerek használatakor mindig kövessük a csomagoláson található utasításokat és adagolási javaslatokat. Fontos, hogy a tartósítószert alaposan elkeverjük a szörpben, hogy egyenletesen oszoljon el. Mindig ügyeljünk arra, hogy a szörp elkészítése és tárolása során higiénikus körülményeket biztosítsunk. Az üvegeket alaposan tisztítsuk és sterilizáljuk, hogy elkerüljük a szennyeződéseket és a romlást.

Imádod a fügét, nemcsak a levelét szeretnéd eltenni télire? ITT nagymamám fügelekvár receptjét osztottam meg, amit akár cukormentes változatban is elkészíthetsz. Nekem személyes nagy kedvencem, minden évben szoktam készíteni – persze az egész család nagy örömére. ITT pedig egy fügebefőtt receptet találhatsz, amit szintén nagyon imádunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-12-01

A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer

A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus fejlesztett ki egy innovatív megközelítés, amely a természetes ökoszisztémák működését veszi alapul.

2024-11-30

A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez

A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata. Megmutatjuk hogyan csináld és tippekkel segítünk a virágzás megőrzésében.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Ti-plazmid

Az Agrobacterium tumefaciens plazmidja.Miovel a növényi sejtben szaporodásra képes,a növényi... Tovább

Gombaölo Amistar Xtra

Strobilurin és triazol típusú hatóanyagok új kombinációja a szélesebb hatásspektrum, a jobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet