Tudtad, hogy a fügefának nemcsak a gyümölcse, hanem a levele is gyógyhatású? A fügelevél szörp nemcsak ízletes és frissítő ital, hanem egy igazi természetes kincs is, amely számos jótékony hatással bír. A fügelevél szörp elkészítése egyszerű és szórakoztató folyamat, amely során a levelekből kivont értékes tápanyagok egy ízletes szirupban koncentrálódnak.
Akár frissítő nyári italként, akár téli vitaminbombaként fogyasztod, a fügelevél szörp minden évszakban különleges élményt nyújt. Készítsünk a füge leveléből mennyeien finom házi szörpöt nagyon egyszerűen!
A fügelevél szörp alapjai, a füge levelének gyógyhatása
A füge már az ókorban is igai kincsnek számított, és egy pár éve hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Több kertben is találkozhatunk fügefákkal, illetve egyre több ezzel foglalkozó Facebook csoportban látni, hogy füge terméseikkel büszkélkednek. Ezért gondoltuk jelezzük, hogy a fügének nem csak a termése ehető, és van számos jótékony hatása, hanem a levelének is!
A fügelevélből készült tea hatásos övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen – hogy csak néhány, tudományosan is bizonyított hatását kiemeljük. Mi most nem tea, hanem egy finom fügelevél szörp receptet mutatunk nektek, amit garantáltan szeretni fog az egész család – enyhén kókuszos íze van, buborékos ásványvízzel isteni. Azonban amennyiben a fügebokor, vagy fa már hullajtja a levelét, felhasználásra már nem alkalmas!
Hozzávalók a fügelevél szörphöz
- 4 liter víz
- 4 kg cukor
- 30 dkg fügelevél
- 9 kávéskanál citromsav
A fügelevél szörp elkészítése
- Először is egy jó sűrű szirupot kell készíteni a fügelevél szörphöz a 4 liter vízből és 4 kg cukorból, majd meg kell várni amíg ez kihűl. langyosra.
- Ezután elkezdhetünk a fő szereplőkkel, a fügelevelekkel foglalkozni: szárukat levágjuk, a leveleket pedig folyóvíz alatt megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk őket (ezt praktikus úgy csinálni, hogy több levelet összefogunk, felcsavarunk, és úgy vágjuk fel). Majd a fügelevél darabokat turmixba tesszük, kis adagonként, fel-fel öntve mindig annyi sziruppal, ami épp elfedi (nem kell az összes szirupot felhasználni), és krémesre turmixoljuk.
- Ezt a mixet hűtőbe kell tenni legalább 24 órára, amíg az ízek jól összeérnek. Majd másnap egy sűrű szövésű szitán kell átszűrni a füge főzetet, majd a kivonatot hozzákeverni a maradék cukorsziruphoz, elkeverni, és már palackozhatjuk is a fügelevél szörpöt.
- Ha azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor mehet is a hűtőbe. De, ha tartósítani szeretnénk a fügelevél szörpöt, akkor dunsztolni kell. Hagyományos nedves dunsztolással hosszabb ideig is eláll: 25 percig hőkezeljük (befőző automata esetén: 85 fok, 25 perc hőkezeléssel tesszük tartóssá).
Fügelevél szörp télire
A fentebb említett dunsztolás is egy remek megoldás a hosszú tárolási idő érdekében. Ha a fügelevél szörp készletünket még hosszabb távon szeretnénk tartüsítani, akkor érdemes egy kis tartósítószert is hozzáadni a keverékhez. A fügelevél szörphöz többféle tartósítószert is használhatunk, hogy hosszabb ideig megőrizzük a szörp minőségét és elkerüljük a romlást.
Néhány gyakran használt tartósítószer:
1. Nátrium-benzoát: Ez az egyik leggyakrabban használt tartósítószer szörpök és gyümölcslevek tartósítására. Kis mennyiségben használva hatékonyan megakadályozza a penész és a baktériumok szaporodását.
2. Kálium-szorbát: Egy másik gyakori tartósítószer, amely hatékonyan gátolja az élesztők és penészgombák növekedését. Gyakran használják savas élelmiszerekben, mint például gyümölcslevek és szörpök.
3. Szalicil: A szalicilsav egy régebbi módszer a szörpök és lekvárok tartósítására. Kis mennyiségben használva hatékonyan tartósítja a szörpöket, de manapság inkább a nátrium-benzoátot és kálium-szorbátot részesítik előnyben.
4. Citromsav: Bár nem tartósítószer a szó szoros értelmében, a citromsav hozzáadása növeli a szörp savasságát, ami segít megakadályozni a mikroorganizmusok növekedését és javítja a tartósítószerek hatékonyságát.
A fügelevél szörp esetében is igaz, hogy a tartósítószerek használatakor mindig kövessük a csomagoláson található utasításokat és adagolási javaslatokat. Fontos, hogy a tartósítószert alaposan elkeverjük a szörpben, hogy egyenletesen oszoljon el. Mindig ügyeljünk arra, hogy a szörp elkészítése és tárolása során higiénikus körülményeket biztosítsunk. Az üvegeket alaposan tisztítsuk és sterilizáljuk, hogy elkerüljük a szennyeződéseket és a romlást.
Imádod a fügét, nemcsak a levelét szeretnéd eltenni télire? ITT nagymamám fügelekvár receptjét osztottam meg, amit akár cukormentes változatban is elkészíthetsz. Nekem személyes nagy kedvencem, minden évben szoktam készíteni – persze az egész család nagy örömére. ITT pedig egy fügebefőtt receptet találhatsz, amit szintén nagyon imádunk!