A lekvár készítése igazi élmény, amely nem csak a konyhában töltött időt teszi különlegessé, hanem a végeredmény is minden falatnál örömöt okoz. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készítheted el a legjobb fügelekvárt házilag. A mennyei füge, és a még mennyeibb fügelekvár…Ódákat lehetne zengeni, de inkább csak mutatjuk a legfinomabb fügelekvár receptjét, és sok-sok jó tanácsot az otthoni fügelekvár készítéshez.
A mennyei, házi fügelekvár készítése
A füge egy isteni csemege, és szerencsére egyre népszerűbb hazánkban is. Éppen ezért mutatjuk most be a legfinomabb fügelekvár készítését, amit aztán fel lehet használni nemcsak édes, de sós ételek ízesítéséhez is, na meg sok-sok nagymamaféle süteményhez. Sok hagyományos süteményhez is passzol, megfűszerezi az, de ha egy mediterrán, tengerparti hangulatú reggelire vágytok, akkor pirítós mellé nincs is ennél ideálisabb, mint ez a fügdzsem.
Ha szereted az édes ízeket, a különlegességeket, vagy a mediterrán konyhát, akkor ne hagyd ki ennek a lekvárnak az elkészítését! Mutatjuk is a receptet, de előtte megjegyeznénk, hogy a füge önmagában is elég édes, ezért cukor nélkül, esetleg egy kis édesítő hozzáadása után is el lehet készíteni. A cukrot a legjobb etirittel helyettesíteni ebben a fügelekvár receptben, így diétás fügelekvárt kaphatunk. A fügelekvár házilag sokkal ízletesebb és egészségesebb, mint a bolti változatok. Lássuk az eredeti fügelekvár receptjét!
Hozzávalók a fügelekvárhoz:
- 1 kg füge
- 500 g cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 citrom leve
- víz
A fügelekvár elkészítése
Ha kezdő vagy a lekvárkészítésben vagy már régóta csinálod, akkor is próbáld ki az egyszerű fügelekvár receptünket, amely gyorsan és könnyedén elkészíthető. A fügelekvárhoz első lépésként a fő hozzávalókat, a fügéket kell előkészíteni, méghozzá így: vágjuk le a végét, majd vágjuk őket negyedbe, ezt követően mehetnek is a fazékba, ahol fahéj és víz hozzáadásával kezdhetjük is főzni.
A fügelekvár akkor a legfinomabb, ha érett, lédús fügéből készíted. Annyi víz kell, amennyi éppen elfedi a gyümölcsöket. Ha felforraltuk a fügéket, akkor át kell törni őket, ebben segíthet a habverő, krumplinyomó, vagy más hasonló jellegű, és zúzó funkcióval rendelkező konyhai eszköz. Ha megvagyunk, akkor jöhet a cukor (amennyiben a cukros verziót készítjük). Tovább főzzük, gyakori kavargatás mellett, egészen addig, amíg jó sűrű nem lesz, szirupos lekvár állagot kell elérni.
Ha az állaga jó, akkor jöhet a citromlé, és a pürésítés. Botmixerrel lehet ízlés szerint pürésíteni, majd tovább forralni, és kevergetni egészen a kanálpróba sikerességéig. A kanálpróba lényege, hogy egy hideg kanalat mártunk a lekvárba, majd várunk egy percet. Ezután, ha elhúzzuk rajta ujjunkat és a lekvár nem folyik össze, készen vagyunk.
A fügelekvár elrakása
Vagyis nem teljesen, mert még el is kell tenni a fügelekvárt, hogy sokáig élvezhessük a mennyei ízeket. Ehhez tiszta, fertőtlenített befőttesüvegekre lesz szükségünk, amiket miután megpakoltunk a mennyei lekvárral fejjel lefelé állítva hagyni kell állni legalább fél órára. A kész lekvárokat legalább egy napig hagyni kell pihenni konyharuhával letakarva, hogy megfelelő tempóban tudjanak hűlni. Ha ez meg volt, akkor mehetnek is a kamrában, majd télen a reggeliző asztalra, süteményekbe! Felbontás után hűtőben tárolandó!
Cukormentes fügelekvár készítése
Ha cukormentes vagy diétás fügelekvárt szeretnénk készíteni, akkor ugyanezt a fent leírt eljárást kell alkalmazni, annyi különbséggel, hogy a cukrot ki kell hagyni persze. Csupán egy kis etirit hozzáadására van szükség, hiszen a füge önmagában is nagyon édes. Érdemes a besűrűsödött gyümölcsöket megkóstolni, és ha nem elég édes, akkor néhány kanál édesítővel még lehet tovább forralni.
Egy kis különlegesség a csokis fügelekvár, vagy más néven Ficoco
A Ficoco egy különleges, csokoládés fügelekvár, de halottam már, hogy néhányan kakaóval készítik. Ez az ínyenc termék olasz eredetű, és a neve a "fico" (füge) és "cocco" (csokoládé) szavak kombinációjából származik. A Ficoco egyedülállóan kombinálja a füge természetes édességét és gazdag ízét a csokoládé krémes, intenzív aromájával, így egy különleges, desszertszerű lekvárt hoz létre. Kiválóan alkalmas kenyérre, süteményekre, vagy akár önmagában fogyasztva is, és gyakran használják gourmet receptekben, desszertekben és sajtok mellé is.
További fügés recepért kattints az alábbi linkre: