Fenséges fügelekvár készítése: a legjobb fügelekvár recept és cukormentes változata!

A lekvár készítése igazi élmény, amely nem csak a konyhában töltött időt teszi különlegessé, hanem a végeredmény is minden falatnál örömöt okoz. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készítheted el a legjobb fügelekvárt házilag. A mennyei füge, és a még mennyeibb fügelekvár…Ódákat lehetne zengeni, de inkább csak mutatjuk a legfinomabb fügelekvár receptjét, és sok-sok jó tanácsot az otthoni fügelekvár készítéshez. 

fügelekvár recept házilag

A mennyei, házi fügelekvár készítése

A füge egy isteni csemege, és szerencsére egyre népszerűbb hazánkban is. Éppen ezért mutatjuk most be a legfinomabb fügelekvár készítését, amit aztán fel lehet használni nemcsak édes, de sós ételek ízesítéséhez is, na meg sok-sok nagymamaféle süteményhez. Sok hagyományos süteményhez is passzol, megfűszerezi az, de ha egy mediterrán, tengerparti hangulatú reggelire vágytok, akkor pirítós mellé nincs is ennél ideálisabb, mint ez a fügdzsem.

Ha szereted az édes ízeket, a különlegességeket, vagy a mediterrán konyhát, akkor ne hagyd ki ennek a lekvárnak az elkészítését! Mutatjuk is a receptet, de előtte megjegyeznénk, hogy a füge önmagában is elég édes, ezért cukor nélkül, esetleg egy kis édesítő hozzáadása után is el lehet készíteni. A cukrot a legjobb etirittel helyettesíteni ebben a fügelekvár receptben, így diétás fügelekvárt kaphatunk. A fügelekvár házilag sokkal ízletesebb és egészségesebb, mint a bolti változatok. Lássuk az eredeti fügelekvár receptjét!

 

Hozzávalók a fügelekvárhoz:

  • 1 kg füge
  • 500 g cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 citrom leve
  • víz

 

A fügelekvár elkészítése

Ha kezdő vagy a lekvárkészítésben vagy már régóta csinálod, akkor is próbáld ki az egyszerű fügelekvár receptünket, amely gyorsan és könnyedén elkészíthető. A fügelekvárhoz első lépésként a fő hozzávalókat, a fügéket kell előkészíteni, méghozzá így: vágjuk le a végét, majd vágjuk őket negyedbe, ezt követően mehetnek is a fazékba, ahol fahéj és víz hozzáadásával kezdhetjük is főzni.

A fügelekvár akkor a legfinomabb, ha érett, lédús fügéből készíted. Annyi víz kell, amennyi éppen elfedi a gyümölcsöket. Ha felforraltuk a fügéket, akkor át kell törni őket, ebben segíthet a habverő, krumplinyomó, vagy más hasonló jellegű, és zúzó funkcióval rendelkező konyhai eszköz. Ha megvagyunk, akkor jöhet a cukor (amennyiben a cukros verziót készítjük). Tovább főzzük, gyakori kavargatás mellett, egészen addig, amíg jó sűrű nem lesz, szirupos lekvár állagot kell elérni.

Ha az állaga jó, akkor jöhet a citromlé, és a pürésítés. Botmixerrel lehet ízlés szerint pürésíteni, majd tovább forralni, és kevergetni egészen a kanálpróba sikerességéig. A kanálpróba lényege, hogy egy hideg kanalat mártunk a lekvárba, majd várunk egy percet. Ezután, ha elhúzzuk rajta ujjunkat és a lekvár nem folyik össze, készen vagyunk. 

 

A fügelekvár elrakása

Vagyis nem teljesen, mert még el is kell tenni a fügelekvárt, hogy sokáig élvezhessük a mennyei ízeket. Ehhez tiszta, fertőtlenített befőttesüvegekre lesz szükségünk, amiket miután megpakoltunk a mennyei lekvárral fejjel lefelé állítva hagyni kell állni legalább fél órára. A kész lekvárokat legalább egy napig hagyni kell pihenni konyharuhával letakarva, hogy megfelelő tempóban tudjanak hűlni. Ha ez meg volt, akkor mehetnek is a kamrában, majd télen a reggeliző asztalra, süteményekbe! Felbontás után hűtőben tárolandó! 

 

Cukormentes fügelekvár készítése

Ha cukormentes vagy diétás fügelekvárt szeretnénk készíteni, akkor ugyanezt a fent leírt eljárást kell alkalmazni, annyi különbséggel, hogy a cukrot ki kell hagyni persze. Csupán egy kis etirit hozzáadására van szükség, hiszen a füge önmagában is nagyon édes. Érdemes a besűrűsödött gyümölcsöket megkóstolni, és ha nem elég édes, akkor néhány kanál édesítővel még lehet tovább forralni.