Főtt kukorica nélkül nincsen nyár, azt hiszem, ebben mindenki egyetért. Viszont hosszas órákon keresztül vári a mennyei falatokra nem nagyon szertünk. Ezért megosztunk most veletek egy tökéletes, 3 perces, mikrós kukorica receptet, amit már nagyon régóta használunk, és amiben eddig még nem csalódtunk!
Főtt kukoricát lehet csinálni mikróban?
Tudom, sokan ódzkodnak nemcsak a mikrós főtt kukoricától, hanem úgy egészében a mikro használatától a főzésben. Apukám szerint maximum a kihűlt teát lehet a mikróban megmelegíteni, de főzésre befogni nem érdemes. Ha nagymamámat kérdezném, valószínűleg válaszra sem méltatna… mégis micsoda elképzelés főtt kukoricát mikróban csinálni? Pedig ez egy nagyon egyszerű, és praktikus főtt kukorica készítési technika. Még kollégista koromban tanultam ki, a tökéletes főtt kukorica készítésének technikáját, ahol is, hogy is mondjam, egy kicsit korlátozott volt a konyha felszerelése, és abszolúte nem volt lehetőség a kukoricát sokáig rotyogtatni. Viszont 3 percig tudtam használni a mikrót, és ez pont elég volt ahhoz, hogy megfőzzem benne a nyári csemegémet, a főtt kukoricát.
Milyen előnyei vannak a mikrós főtt kukoricának?
• Gyors elkészítés
• Minimális előkészület szükséges
• Kis mennyiséget is lehet készíteni, így mindig friss lehet a főtt kukorica ( akár 1 kukoricát is lehet mikrózni, de ha többet szeretnél csinálni sem baj, 3-4 kukorica is elfér a mikrohullámú sütőben, ez esetben lehet kicsit tovább kell mikrózni, 4, 4-5 percig)
• Nem csinál meleget éppen a legforróbb napon az egész konyhában
Így készíthetsz főtt kukoricát mikróban
Fontos, hogy a kukoricát levelestől kell berakni a mikróban, a külső leveleket levághatod, de a belső leveleket, valamint a kukorica ’haját’ semmiképpen se tépd ki! A friss kukorica zöld levei segítenek a megfelelő hőkezelésben: a levelek segítenek a nedvességet a kukoricaszemekbe zárni, ezáltal azok a mikro melegében saját levükben megpuhulnak, főnek, párolódnak. Fontos, hogy nagyon forróak a kukoricaszemek. Hűteni kell, még akkor is, ha a levelek nem tűnnek forrónak, mert a szemek azok!
Mennyi ideig kell mikrózni a főtt kukoricát?
A kukoricának átlagosan 3 perc melegítésre van szüksége, de a mikró teljesítménye függvényében ez eltérhet. Ha valaki extra puhán szereti a kukoricát, akkor lehet, hogy 4 percre lesz szükség. Valamint akkor is kicsit tovább kell mikróban melegíteni a kukoricákat, ha egyszerre többet készítünk. Ebben az esetben arra figyeljetek, hogy elforduljon a tálca! Javaslom, hogy az első főtt kukorica mikrózásnál kísérletezzétek ki a számotokra tökéletes időt. (Kicsit olyan ez, mint a popcorn, valahol 2:37 perc alatt, valahol pedig csak 4:15 perc alatt pattog ki.)