Fertőzések és kártevők
A földicseresznyékre azok a kártevők és betegségek jelentenek veszélyt, amelyek a paradicsomokra is, de szerencsére ellenállóbak azoknál. Előfordulhatnak földibolha- vagy lisztesketámadások, különösen ha a növény nem kap elegendő folyadékot. Ezért fontos odafigyelni a rendszeres öntözésre, de szükség szerint rovarhálókat is bevethetsz, ha ezek a kártevők komoly problémát jelentenek kerted számára.
Szüretelés
A földicseresznyék durván 70 nappal a kiültetést követően hoznak termést, ami a legtöbb helyen július végét vagy augusztust jelenti. Mint azt fentebb már említettük, a folyamat egészen az első fagyig tart. A földicseresznyék különös jellegzetessége, hogy terméseit még az előtt ledobják magukról, hogy azok teljesen megérnének. Szedd össze ezeket a lehullott terméseket (tokostól), és tartsd őket szobahőmérsékleten.
Nagyjából egy héten belül a tokok színe halvány citromsárgából meleg, kajszibarackhoz hasonlóvá válik, ami azt jelenti, hogy a bennük lévő termések megérettek. Ezek után is csak akkor távolítsd el őket tokjaikból, ha utána rövid időn belül el is szeretnéd fogyasztani őket. Ha a terméseket tokostól hálós szatyorban tárolod hideg helyen (10°C körül), akkor akár három hónapig is frissek maradnak majd. A hámozást követően a gyümölcsök nagyjából 5-7 napig maradnak frissek, de csak ha hűtőben tárolod őket.
A földicseresznyék fogyasztása
Jellegzetes édes-savanyú ízük miatt a földicseresznyék rengeteg receptbe beilleszthetők. Tokjuk eltávolítása után alaposan le kell öblíteni a terméseket, majd kezdődhet a főzőcskézés. A lemosott gyümölcsöket valójában ízlés szerint bármilyen más gyümölcshöz hasonlóan felhasználhatod.
Íme egy gyors morzsasütemény recept!
Földicseresznyés-ananászos morzsasütemény (4 főre). Ehhez a süteményhez szükséged lesz 3 bögre félbevágott földicseresznyére, 3 bögre ananászszeletre, fél bögre sima cukorra, fél bögre hámozott mandulára, egy negyed bögre sózatlan vajra, egy negyed bögre lisztre és fél bögre barnacukorra.
- Keverd össze a gyümölcsdarabokat a sima cukorral, és terítsd el a keveréket egy sütőtálcán.
- Egy turmixban daráld le a mandulákat durva szeműre, rövid szakaszokban. Ez után add hozzá a vajat, a lisztet és a barnacukrot. Szintén rövid szakaszokban keverd őket tovább a turmixban, míg enyhén össze nem állnak, majd öntsd a keveréket a gyümölcsdarabokra.
- Mehet a tepsi a sütőbe 30-40 percre, 190 fokon, vagy amíg buborékozni nem kezd, és aranyszínűvé nem válik.
- Melegen, vanília jégkrémmel tálald.