November 20. és 2007. január 5. között több tízezer élelmiszertétel vizsgálata várható. - Fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket kezdenek a szakemberek november 20-tól annak érdekében, hogy az ünnepek közeledtével az emberek biztonságosan fogyaszthassák az élelmiszereket - mondta Süth Miklós országos főállatorvos pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.
Közölte: a fokozott ellenőrzésekre november 20. és 2007. január 5. között kerül sor. Ez idő alatt a szakemberek több tízezer élelmiszertételt vizsgálnak meg.
Az ellenőrzések többletforrást nem igényelnek, azt az állat- és növényegészségügyi szolgálat éves rendes költségvetéséből fedezik.
Az MTI kérdésére válaszolva Süth Miklós főállatorvos, illetve Gólya Gellért főosztályvezető-helyettes a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat vezetője közölte: az állategészségügyi hatóság és az élelmiszerbiztonságért felelős minisztériumi szervezet éves költségvetése az idén 16 milliárd forint, a Növény és Talajvédelmi Szolgálaté pedig meghaladja a 6 milliárd forintot.
Az ellenőrzés részleteiről szólva Süth Miklós közölte: nemcsak az állat- és növényegészségügyi hatóság, valamint az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet szakemberei végzik majd az ellenőrző vizsgálatokat, hanem bevonják a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, valamint a GVH, esetenként akár a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársait is.
Az ellenőrzések célja az, hogy a teljes élelmiszerláncra kiterjedően vizsgálják az élelmiszereket a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig. Ellenőrzik mind az alapanyagok előállítását, mind a szállítást, a feldolgozást és a kiskereskedelmi forgalomba kerülő késztermékeket is.
A szakértők nagy figyelmet fordítanak többek között a halak, a pulyka, a sertéshúsok, a húskészítmények, továbbá a zöldségek, gyümölcsök, különösen a déligyümölcsök minőségének vizsgálatára és ellenőrzésére.
Kiemelten akarnak eljárni azokkal szemben, akik esetlegesen a feketegazdaságban tevékenykednek. Süth Miklós az MTI kérdésére megjegyezte: a feketegazdaság arányát nem tudja megbecsülni, mivel a vizsgálatokat a gazdaság legális szereplőinél végzik. A feketegazdaságban tevékenykedőkre véletlenszerűen és esetenként bukkanhatnak az ellenőrök.
Az országos főállatorvos szerint a magyar élelmiszer élelmiszerbiztonság tekintetében a jó európai középmezőnyben található. Mikrobiológiai szempontból a kifogásolási arány néhány százalékos, toxikológiai szempontból ennél is alacsonyabb értékű, azaz néhány tizedszázalékos, míg radiológiai kifogásra az utóbbi években nem volt példa.
Minőségileg a magyar termékek átlagosan 10-12 százaléka esik kifogás alá. Az ellenőrök elsősorban a fehérjetartalmat, a szénhidrát-mennyiséget, a termék tömegét és a címkézést, azaz a vásárlók tájékoztatását kifogásolják. A kifogások közül kiemelkedő mértékű a hibás jelölés, ez az árúk 10-15 százalékát érinti általában.
Süth Miklós jelezte: az állat- és növényegészségügyi hatóság együttműködik a szakmai szervezetekkel, példaként említette a Vágóállat- és hús Terméktanácsot, a Hússzövetséget, valamint a hús Céhet.
A vizsgálatok eredményéről először november végén, majd december közepén és a jövő év elején számolnak be - közölte az országos főállatorvos.
Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.