A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma két fő kategóriája, és a „nyak” szerinti osztályozásuk a virágszár fejlődéséhez kapcsolódik.
Milyen fokhagymát ültessünk?
Mindegyik típusnak megvannak a sajátosságai, és különböző körülményekhez és éghajlati viszonyokhoz illeszkednek. Fontos, hogy ismerjük a keménynyakú és lágynyakú fokhagyma tulajdonságait, hogy eldönthessük, mi a legjobb számunkra, ha fokhagymát termesztünk a veteményeskertünkben.
Az is, hogy kemény vagy lágynyakú fajtát választottunk, az is meghatározza, hogy mikor ültessük el a fokhagymát. Egyes szívósabb fajták probléma nélkül áttelelhetnek a szabadban, míg másokat a tél végén érdemes elvetni, hogy elkerüljük, hogy a hosszú ideig tartó téli időjárás károsítsa őket.
Melyek a fő különbségek a keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma között?
A keménynyakú fokhagyma virágzó szárat fejleszt ki, amely magasra és merevre nő ki a hagymából, míg a lágynyakú nem hoz ilyen merev szárat.
A két csoport más módjai között szerepel a hagymaképződés, a tárolási potenciál és az íz. A fokhagyma ültetésének megtervezésekor feltétlenül emlékezz arra, hogy a keménység is különbözik a kettő között (erről lentebb olvashat bővebben).
Nyolc különböző típusú keménynyakú fokhagyma létezik: ázsiai, kreol, lila csíkos, mázas lila csíkos, márványlila csíkos, porcelán, rocambole és turbán. Ezeken belül nagyon sokféle fajta található.
Csak kétféle lágynyakú fokhagyma létezik, az ezüstbőr és az articsóka, sokkal korlátozottabb fajtaválasztékkal.
A keménynyakú fokhagyma termesztésének előnyei
Keményebb, mint a lágynyakú fajták, és túléli a telet.
Hidegebb éghajlaton jobban növekszik – a keménynyakú fokhagymának legalább 40 napos vernalizációs időszakra van szüksége (hideg időjárásnak való kitettség) 4˚C vagy az alatti hőmérsékleten. Ennek elmulasztása esetén egy kis gumó lesz, nem pedig sok fej.
Ehető magas virágszárat hoz létre, amelyet fokhagymahéjnak neveznek – ez is csemege.
Fejenként kevesebb gerezdet termel, de nagyobbat, mint a lágynyakú fajták.
Könnyebben hámlik vastagabb és törékenyebb bőrének köszönhetően.
Összetett és erősebb ízzel büszkélkedhet, mint a lágynyakú fokhagyma.
Több lehetőség áll a termelők rendelkezésére. Állítólag több száz keménynyakú fajta érhető el.
A lágynyakú fokhagyma előnyei
A lágynyakú fokhagyma jobban megfelel az enyhébb éghajlatnak – nem igényel hideg időszakot a hagyma előállításához.
Melegebb éghajlaton jobban fejlődik, mint a keménynyakú.
A tavaszi ültetésnek megfelel, mivel kevésbé tűri a hosszú hideg időszakokat.
Kisebb hagymát hoz létre nagyobb számban, mint a keménynyakúak – fejenként 8-20 darabot.
Gyorsabban érik, mint a keménynyakú fajták.
A lágynyakú fokhagyma inkább hasonlít az élelmiszerboltokban rendszeresen vásárolt fokhagymához.
Kevésbé csípős, mint a keménynyakú fokhagyma.
Bár kevesebb lehetőség áll rendelkezésre, mint a keménynyakú fajták, továbbra is könnyen megvásárolható.
A keménynyakú vagy a lágynyakú fokhagyma tárolható jobban?
A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közötti választásnál az egyik tényező, amelyet érdemes figyelembe venni, a tárolási képességük.
A lágynyakú fokhagyma tovább tárolható, mint a keménynyakú, mivel sűrűbb, szorosan becsomagolt fejei vannak. Ez kétszeres előnyt jelent. Egyszerre megakadályozza, hogy bármilyen betegség bejusson a fejbe, és megőrzi benne a nedvességet.
A fokhagyma megfelelő tárolásának ismerete nagyon hasznos készség egy termelő számára. Jól szárítva és tárolva – akár fonva és felakasztva, akár eltávolított fejjel, és sötét és jól szellőző helyen, 10-15 C˚-on tárolva – a lágynyakú fokhagyma 9-12 hónapig tárolható. A keménynyakú fajták eltarthatósága általában három és öt hónap közötti.
A kemény vagy lágynyakú fokhagyma a jobb növekedési lehetőség?
Ha ismered az egyes típusok előnyeit és hátrányait, a kettő közötti választás során a fő tényező a hely lesz. A zónád megszabhatja, hogy mit tudsz sikeresen termeszteni. Mint említettük, a keménynyakú fajták hidegtűrőbbek, és kedvezőbbek az északi területek kertészei számára. A lágynyakú fajták a melegebb éghajlatot részesítik előnyben, ezért jobb választás a melegebb helyeken élő termelők számára. Vannak olyan zónák, amelyek mindkettőre alkalmasak lehetnek, feltéve, hogy a keménynyakú fajtáknak megadják a szükséges 40 napos hideget.
Szánj időt a legjobb fokhagyma felkutatására a környéken. A termesztendő fajta kiválasztásakor először vedd figyelembe az éghajlatot, majd vásárold meg azokat a fajtákat, amelyek a legjobban megfelelnek a környezeti feltételeknek. Mindegyik típusnál több hónapos betakarítási időre kell számítani késő tavasztól nyárig, ha pl megfelelő körülmények között.
A fokhagyma tenyészideje hosszú, az ültetéstől a betakarításig akár 10 hónapig is eltarthat. Ha előre megtervezed és beütöd a naptárba, hogy mikor szüreteld be a fokhagymát, mindkét típus használatával meghosszabbíthatod a betakarítási időt. Zónafüggő, strapabíróbb keménynyakú fajtákat ültethetünk ősszel vagy télen át, majd ezt követi a tavasszal ültetett lágynyakú fokhagymával. Így biztosíthatjuk a folyamatos termést.
A növekvő keménynyakú típusokhoz egy extra bónusz fokhagymalevél is tartozik (az ehető magas virágszár). A friss fokhagymát gyakran pesztóvá, pácolják vagy párolják zöldség- vagy húsételek részeként. Ezeknek a leveleknek az eltávolítása fontos feladat, amelyet figyelembe kell venni a termesztendő fajta kiválasztásakor, de az a tény, hogy csemege, azt jelenti, hogy ez nem munka. A levelek a növény közepéből fakadnak, és ha hagyják növekedni, virágot, majd maghüvelyt alkotnak. Ha betakarítják, a növények minden energiájukat a szép, kövér fokhagymahagymák termesztésére fordítják, nem pedig virágok és magvak termelésére. Az eredmény a tenyészidőszak végére nagyobb hagymák.
Szintén figyelembe kell venni a kívánt ízt és a fokhagyma felhasználási módját. Ha erőteljesebb ízt szeretnél, akkor a keménynyakú a legjobb választás. Ha azonban enyhébb fokhagyma, amely jobban tárolódik, akkor a lágy. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, de nem kell ijesztőnek lennie. Kutass egy kicsit, vedd figyelembe kerted adottságait, függetlenül attól, hogy cserépben vagy földben termeszted-e a fokhagymát, és meg fogod találni, hogy milyen fokhagyma fajta a megfelelő számodra.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.