Csak egész fokhagymákat tárolj
Ha egyben hagyod a fokhagyma gerezdjeit, akkor tovább tárolhatod őket jó minőségben. Ha azonban valahol felsérted a termést, akkor hamarabb megromlik majd. Fontos tehát, hogy csak akkor törd szét a termést, ha néhány napon belül tervezed felhasználni a gerezdjeit. A leszüretelt fokhagyma élettartama attól függ, hogy hogyan bánsz vele.
Ha az egész termést hűvös, sötét, száraz helyen tartod (pl. egy kamrában), akkor akár 6-8 hónapig is felhasználható marad. Ha elkezded gerezdekre tördelni őket, akkor három hétig tartanak majd a kamrában, de csak ha nem hámozod meg őket. A hámozott gerezdek jóval rövidebb ideig maradnak felhasználhatók – a hűtőben általában csupán egy hétig tartanak. Végezetül, a feldarabolt gerezdeket egy napon belül fel kell használni, és ez alatt is a hűtőben kell tartani őket.
Helyezd őket sötét, száraz, hűvös helyre
A fokhagyma nem marad sokáig ép párás környezetben, és a napfényt, illetve a meleget sem tűri jól. A legjobb tárolóhely a fokhagymák számára tehát egy sötét, hűvös szoba, ami jól szellőzik. Az ideális hőmérséklet 16-18°C. A szellőzés javítása érdekében helyezd fokhagymáidat hálózacskókba. Ne tárold őket fiókokban vagy szekrényekben, mert itt nem kapnak majd levegőt.
Lehet hűtőben is tárolni a fokhagymákat?
Ez a kérdés már több vitát is fellobbantott a szakácsok és a kertészek köreiben. Ha hűtőben tárolod őket, a fokhagymák hajlamosak gyorsabban megromlani a páratartalom miatt. A hűtőben néhány héten belül kicsírázhatnak, vagy akár be is penészesedhetnek. Ha azonban már meghámoztál néhány gerezdet, vagy fel is daraboltad őket, akkor ezeket csak a hűtőben tarthatod épségben (7 illetve 1 napig).
A hűtő továbbá a boltban vásárolt fokhagymák tárolására is ideális lehet, ezeket ugyanis általában hűvösben tárolják, így néhány napon belül megromolhatnak, holott hidegben hónapokig is felhasználhatók maradhattak volna. Ha a boltban vásárolt fokhagymákat szobahőmérsékleten tárolod, akkor azzal csírázásra késztetheted őket. Ha tehát bolti fokhagymáid vannak, akkor a hűtőben tárold őket.
De hogyan érdemes hűtőben tárolni a fokhagymákat? Íme néhány tipp ehhez!
Ha hűtődnek van zöldségtárolója, akkor abba helyezd hűtőbe szánt fokhagymáidat, mert itt kevésbé éri majd őket a hűtő páratartalma. A hámozott vagy feldarabolt fokhagymákat helyezd légmentesen zárható tárolóba. Ez egyrészt segít megóvni őket a párától, másrészt magába zárja a fokhagymaszagot, hogy ne vegye át azt minden a hűtőben. Ügyelj a romlott fokhagymákra! A kicsírázott fokhagyma ugyan még ehető (de keserű), a romlott gerezdek botulizmust okozhatnak, ami egy életveszélyes betegség. Ha a fokhagymák megpuhulnak és elszíneződnek, akkor már semmilyen formában nem biztonságos megenni őket!
Manfred Richter képe a Pixabay -en.