Nagy hiba, amit sokan elkövetnek: a fenyőrügyből készült szirup összefőzése…Ez azért nem jó megoldás, mert a rügyekben található illóolajok hő hatására egyszerűen elpárolognak, így a nyugtató, hűsítő hatás elillan. Érdemes tehát a gyógykeveréket hidegen elkészíteni!
Milyen rügyeket gyűjtsünk?
Azok a rügyecskék a legalkalmasabbak a célra, melyek tiszta, a városoktól távol lévő erdőkben találhatók, mivel itt nem kell számolnunk a légszennyezettséggel, nagyobb valószínűséggel tudunk itt tiszta rügyeket gyűjteni, mint a városok közelében.
A méret lényeges szempont: a legalkalmasabb egyedek három és hét centiméter hosszúságúak. Szedésnél ügyeljünk arra, hogy ne legyenek a rügyeken apró rovarok, tetvek, hazaérve pedig mossuk meg jó alaposan mindet, és hagyjuk, hogy csöpögjenek le, majd tegyük rá egy papírtörlőre. A rügyek száradjanak meg teljesen, mert különben a szirup könnyedén megerjedhet.
Kezdődhet a szirup készítése!
Vegyünk elő egy befőttes üveget, tegyük tele fenyőrüggyel, és öntsük nyakon az egészet gazdagon mézzel. Zárjuk le az üveget légmenetesen, majd hagyjuk állni három-négy hétig, lehetőség szerint szobahőmérsékleten és napos helyen, közben minden nap rázzuk fel. Ez az idő elegendő arra, hogy természetes módon választódjanak ki a jótékony hatású anyagok. Az idő leteltével szűrjük le szitán, vagy szűrőn és már fogyaszthatjuk is, naponta három-négy alkalommal érdemes egy kanállal megenni belőle.
Fontos tanácsok
Használhatunk a szirup elkészítéséhez luc-, erdei-, ezüst-, vörös-, és jegenyefenyőt is. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a szintén tűlevelű, nagyon hasonló tiszafa minden része mérgező, szóval véletlenül se szedjetek belőle! Egyéves kor alatti gyermekeknek nem ajánlott ilyen szirupot adni, mivel fennállhat sajnos a botulizmus veszélye, ami egy ritka bénulásos betegség.