fejősjuhok takarmányozása és gondozása

fejősjuhok takarmányozása és gondozása


a juhok tejtermelése fajtától függően igen széles határértékek között ingadozhat. A kelet-fríz egy laktációban 1000 1 tejet is termel, a romanov max. tejtermelése 250—300 1, a hazai fésűsmerinóé 100—200 l-re becsülhető. Az anyák étvágya, takarmányfogyasztása az ellés után hirtelen nő, és egy hét alatt a vemhességi csúcsértékhez viszonyítva mintegy 20%-kal fokozódik, de mégsem képes követni a tejtermelés hirtelen megnövekedett igényét, mert a max.-ot csak 50—60 nap múlva éri el. Az energiahiányt az állatok vemhességi tartalékaikból fedezik. A testtömegveszteség egyaránt függ az anyák kondíciójától, a tejtermeléstől (bárányok számától) és a takarmányozás színvonalától. A bőségesen előkészített, jó kondícióban ellő állatok többet veszítenek testtömegükből, mint soványabb társaik, mert ezek a takarmányfogyasztás növelése helyett részben tartalékaikat mozgósítják. A soványan ellett, majd a szoptatás alatt bőségesen takarmányozott állatok már a laktáció elejétől gyarapodhatnak, de nem érnek el olyan tejtermelést, mint amelyek jobb kondícióban ellenek. A juhtej fehérje- és zsírtartalma, valamint e két összetevőtől függő energiaértéke a laktáció időpontjától, a takarmányozás jellegétől széles határértékek között változhat, de ezen belül még a született bárányok száma is kihat a tej összetételére. A juhtej literenként átlagosan 5,2% fehérjét tartalmaz; 60—66%-os fehérjehasznosítással szá¬molva 1 1 juhtej termeléséhez 80—87 g em. feh. szükséges. A —>nyersrostban, cellulózban gazdag takarmányozás elősegíti az ecetsavképződést és növeli a tej zsírtartalmát, a —>kéményífóben gazdag abrakolás pedig a propionsavképződésnek kedvez. Az ecetsav-propionsav arány csökkenése fokozza a tejtermelést, de ugyanakkor a tej zsírtartalma csökken. Az intenzív tejtermelésre képes fajták étvágy szerinti abrakolása a tejtermelés növelése mellett azzal a hátránnyal jár, hogy csökken a zsírtartalom. Egy liter juhtej átlagosan 1,85 g Ca-ot, 1,5 g P-t, 0,5 g Na-ot és 0,7 g Cl-t tartalmaz. Ennek a takarmányban levő fedezete 4 g Ca, 2,5 g P és 2 g NaCl. Figyelembe véve a létfenntartás és a tejtermelés együttes igényét, a tejelő állat mész- és foszforigénye a vemhességhez viszonyítva csaknem megkétszereződik, tehát a tejelőabrakot foszfor-, de szükség esetén még mészsókkal is ki kell egészíteni. Ahol elmulasztják a konyhasópótlást, a tejtermelés jelentős csökkenésével kell számolni. A tejtermelő anyajuhok részére megfelelő tartáskörülményeket kell teremteni. A színvonalas takarmányozás, az itatás, az elhelyezés, az egészségi állapot fenntartása, a jó közérzet elősegítése, a szakszerű fejés a legfontosabb tényező.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
őstermelőtől az étteremig

Hogyan jutnak el a termelői alapanyagok az éttermekbe?

A magyar mezőgazdaság évtizedek óta világszínvonalú alapanyagokat biztosít a hazai gasztronómiának. De vajon hogyan kerül a gondosan nevelt kacsa, a prémium minőségű borjú...

megújuló energia a mezőgazdaságban

Megújuló energia a mezőgazdaságban: Melyik megoldás éri meg a legjobban?

A mezőgazdaság energiaigénye folyamatosan nő, miközben az üzemanyag- és villamosenergia-költségek is egyre nagyobb terhet rónak a gazdálkodókra. A megújuló energiaforrások...

arborétumok télen

5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon

Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...

Agyaggolyók

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...

Karácsonyi cserepes virágok

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...

Mikulásvirág gondozása

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...

Téli borsó vetése

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....

legszebb orchidea fajták

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...

Öreg karácsonyi kaktusz

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...

talajforgatás

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...

vágott karácsonyfa

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...

Ehető karácsonyi dekorációs ötletek

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...