fehérjék
nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó makromolekulák. Bizonyos fehérjék egyes aminosavrészei a bioszintézis után másodlagos átalakuláson mehetnek keresztül, ezért a fehérjékben az elsődleges húsz aminosavon kívül néhány más aminosav is előf.-hat, pl. a kollagénben hidroxiprolin. A peptidkötéssel egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú, láncszerű molekulát (polipeptidlánc) alkotnak (elsődleges szerkezet). A hosszú láncmolekula természetes állapotában meghatározott módon feltekeredik (másodlagos és harmadlagos szerkezet). Az aminosavak kapcsolódási sorrendje az aminosav-szekvencia (aminosav-sorrend) egy adott fehérjében szigorúan megszabott. A fehérjemolekulák térszerkezetét az amidcsoportok között kialakuló hidrogénkötések, továbbá az oldalláncok között létrejött kölcsönhatások (diszulfidkötés, van der Waals-hatás [—>kémiai kötés]) stabilizálják. A fehérjék a molekula alakja szerint lehetnek: fibrilláris v. fonalas szerkezetű fehérjék, ezek molekulái egy irányban megnyúltak; ilyenek pl. a gerincesek —>köztakarójához tartozó különböző képletek (karmok, pata, pikkely, szarv, szőr, toll) anyagát adó keratin. A globuláris fehérjék mérete minden irányban közel azonos, ebbe a csoportba tartoznak az intermedier anyagcsere —>enzimjei, a vér fehérjéinek a többsége, a tej, a tojás fehérjéje, a szállító v. transzport fehérjék, pl. a hemoglobin. Összetételük alapján vannak egyszerű fehérjék v. proteinek, molekuláik csak aminosavakból állnak; összetett fehérjék v. proteidek, amelyekben az aminosavakon kívül más anyagok is vannak. Az összetett fehérjék lehetnek: foszforsavat tartalmazó foszfoproteidek, legismertebb a tejben levő kazein; szénhidrátot v. szénhidrátszármazékot tartalmazó glikoproteidek, a molekulában 4%-nál kevesebb a szénhidrát; a vér szérumfehérjéi, a nyálkahártyák mirigyeinek váladéka tartozik ebbe a csoportba; színes anyagokat tartalmaznak a kromoproteidek, pl. a hemoglobin; lipideket tartalmazó fehérjék a lipoproteidek, legismertebb az emberi vérszérum lipoproteidje; fémtartalmúak a metalloproteidek, pl. a ferritin; mukopoliszacharid-tartalmúak a mukoproteidek, nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kötőszövetben, a —>támasztószövetben, a nyálban; —>nukleinsavtartalmúak a nukleoproteidek. A fehérjék jellemző tulajdonsága az oldékonyságuk; a különböző fehérjék eltérő oldószerekben oldódnak; vízben oldódok az —>albuminok, kevésbé, de sók jelenlétében oldódnak az —>globulinok. Egyes növényi fehérjék, pl. a prolaminok 70%-os alkoholban, mások, pl. a —>glutelínek savakban v. lúgokban oldódnak; gyak.-lag oldhatatlanok a —>szkleroproteinek. A fehérjék fiz. és kém. hatásokra érzékenyek, 60—70°C fölött kicsapódnak (denaturálódás);reverzíbilis a kicsapódás, ha a fehérjék oldószerek hatására ismét eredeti, natív állapotba jutnak, irreverzíbilis, ha a natív állapot nem állítható vissza.
Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...
A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...
Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...
A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer
A kertészetben egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a módszerek, amelyek nemcsak hatékonyak, hanem fenntarthatóak is. A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus...