Az étcsokoládé tele van olyan tápanyagokkal, amelyek pozitívan befolyásolhatják az egészséget. A kakaófa magjából készült, és ez az egyik legjobb antioxidáns forrás. Tanulmányok azt mutatják, hogy az étcsokoládé javíthatja egészségét és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Íme az étcsokoládé 6 egészségügyi előnye:
1. Nagyon tápláló
Ha minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyaszt, akkor nagyon tápláló tud lenni. Megfelelő mennyiségű oldható rostot tartalmaz, és ásványi anyagokkal van feltöltve.
Tartalmaz vasat, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és szelént, valamint a kakaótartalmától függően mérsékelt mennyiségű cukrot is tartalmaz.
Az étcsokoládé zsírsavprofilja szintén jó. A zsírok többnyire olajsavból (az olívaolajban is megtalálható szív-egészséges zsír), sztearinsavból és palmitinsavból állnak.
A sztearinsav semleges hatással van a test koleszterinszintjére. A palmitinsav megemelheti a koleszterinszintet, de az összes zsír kalóriamennyiségnek csak egyharmadát teszi ki.
Az étcsokoládé olyan stimulánsokat is tartalmaz, mint a koffein és a teobromin, de nem valószínű, hogy éjszaka emiatt ébren maradna, mivel a koffein mennyisége nagyon kicsi a kávéhoz képest.
2. Az antioxidánsok erős forrása
Az ORAC az oxigéngyök-abszorbancia képességet jelenti. Ez az élelmiszerek antioxidáns aktivitásának mértéke. Alapvetően a kutatók sok szabad gyököt (rossz) állítanak egy élelmiszermintához, és megnézik, hogy az élelmiszerben lévő antioxidánsok hogyan reagálnak a szabad gyökökre.
E tanulmányok alapján a csokoládé antioxidánsokban gazdagnak tekinthető. Az ORAC-értékek biológiai relevanciája azonban megkérdőjeleződik, mivel kémcsőben mérik, és nem biztos, hogy ugyanolyan hatással van a szervezetre. Az embereken végzett kutatások nem mindig mutatják ki ugyanazt az antioxidáns hatást a csokoládéra. De a szakértők szerint még nincs elég bizonyíték, ahhoz, hogy biztosan ki lehessen mondani.
Az étcsokoládé tele van szerves vegyületekkel, amelyek biológiailag aktívak és antioxidánsként funkcionálnak. Ezek közé tartoznak többek között a polifenolok, a flavanolok és a katekinek. A kutatások szerint az étcsokoládéban lévő polifenolok segíthetnek csökkenteni az LDL ("rossz") koleszterin bizonyos formáit más élelmiszerekkel, például mandulával és kakaóval kombinálva.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a kakaó és az étcsokoládé több antioxidáns aktivitással, polifenolokkal és flavanolokkal rendelkezett, mint bármely más vizsgált gyümölcs, amely magában foglalta az áfonyát és az acai bogyókat.
3. Növeli a HDL-t és megvédi az LDL-t az oxidációtól
Az étcsokoládé fogyasztása javíthatja a szívbetegségek számos fontos kockázati tényezőjét. Védhet a magas koleszterinszint ellen. Egy tanulmányban amit flavanol-likopinnal kiegészített étcsokoládé fogyasztásával végeztek, jelentősen csökkent a teljes koleszterin, az LDL ("rossz") koleszterin és a trigliceridek szintje.
Az LDL-koleszterin egyes formái nagyobb valószínűséggel oxidálódnak, ami akkor fordul elő, ha reakcióba lépnek a szervezetben lévő szabad gyökökkel. Az oxidáció magát az LDL-részecskét reaktívvá teszi, és képes károsítani más szöveteket, például a szív artériáinak belsejét. Teljesen logikus, hogy a kakaó csökkenti az LDL oxidációra hajlamos formáit. Rengeteg erős antioxidánst tartalmaz, amelyek bekerülnek a véráramba és védik a lipoproteineket az oxidatív károsodástól.
Az étcsokoládéban lévő flavanolok csökkenthetik az inzulinrezisztenciát is, ami egy másik gyakori kockázati tényező az olyan betegségeknél, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség. Az étcsokoládé azonban cukrot is tartalmaz, amelynek ellenkező hatása lehet, tehát ezért csak mérsékelt mennyiségben fogyasszuk.
4. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
Az étcsokoládéban lévő vegyületek erősen védik az LDL oxidációját. Hosszú távon ez sokkal kevesebb koleszterint okozhat az artériákban, ami a szívbetegségek kockázatának csökkenését eredményezi. Valójában a kutatások meglehetősen drasztikus javulást mutatnak. Idővel számos tanulmány kimutatta, hogy a flavanolban gazdag kakaó vagy csokoládé fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget.
A tanulmányok áttekintése kimutatta, hogy a csokoládé heti 3-szor történő fogyasztása 9% -kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
5. Megvédheti bőrét a naptól
Az étcsokoládé bioaktív vegyületei szintén nagyszerűek lehetnek a bőr számára. A flavanolok védekezhetnek a napkárosodás ellen, javíthatják a bőr véráramlását, valamint növelhetik a bőr sűrűségét és hidratáltságát. A minimális erythemal dózis (MED) az a minimális UVB-sugarú mennyiség, amely ahhoz szükséges, hogy az expozíció után 24 órával bőrpírt okozzon a bőrben. Tanulmányok kimutatták, hogy a MED növekedhet, sőt megduplázódhat, miután 12 hétig magas flavonoid tartalmú étcsokoládét vagy kakaót fogyasztott. Az eredmény az, hogy a bőre jobban védett marad a napon.
Ha tengerparti vakációt tervez, fontolja meg, hogy az előző hetekben és hónapokban több étcsokoládét fogyaszt. És ne feledjük, hogy a csokoládé nem helyettesítheti a fényvédőt és a napvédelem egyéb formáit!
6. Javíthatja az agy működését
Az étcsokoládé javíthatja az agy működését is. Tanulmányok azt mutatják ki, hogy a magas flavonoid tartalmú kakaó fogyasztása javíthatja az agy véráramlását fiatal felnőtteknél. A kakaó-flavonoidok segíthetnek fenntartani a kognitív funkciókat enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtteknél is, és csökkenthetik a demenciához való eljutás esélyét. De további kutatásokra van szükség.
Ezenkívül a kakaó olyan serkentő anyagokat is tartalmaz, mint a koffein és a teobromin, ami lehet a fő oka annak, hogy rövid távon javíthatja az agy működését.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.