Josta: egy magas c-vitamin tartalmú finom gyümölcs, ami az Egres és a Ribizli keresztezéséből született.

Érik a josta!

xy, ZH
hirdetes

Sokan még értetlenül néznek rám, ha megkínálom őket a kertünkben termett  jostával. De egyre többen ismerik és szeretik ezt a sima héjú, sötét színű, áfonyás aromájú, az egres és a fekete ribizli (más néven köszméte)keresztezéséből nemesített gyümölcsöt.

Nálunk már érik a josta!

Származása, eredete

A jostát mesterségesen állították elő a 20. században, Németországban. Lényegében tényleg a fekete ribizli és az egres közötti faj, ám a több lépéses nemesítő programban egy vad egres faj is részt vett. A nemesítést 1922-ben kezdte Lorenz Kölnben, a Max Planck Intézetben, munkáját Rudolf Bauer fejezte be. Kereskedelmi forgalomba a növény szaporítóanyaga, és maga a gyümölcs is a hetvenes években került. Nevét a fekete ribizli (JOhannisbeere) és az egres (STAchelbeere) német nevének kezdő szótagjaiból alkották meg.

Megjelenése, felépítése

Érdekes dolog megvizsgálni, hogy melyik "szülőjétől" mit örökölt: a tüskétlen cserje, hosszú hajtásaival inkább a ribizli, mint az egres cserjéjére hasonlít. Levelei közepesen nagyok, háromkaréjúak, fényesen zöldek, inkább a köszmétére hasonlítanak, mint a fekete ribiszkére. Sziromlevelei lilás színűek. Kifejezetten gyorsan nő, könnyedén eléri a 2 méter magasságot. Hosszú vesszői tüskétlenek, így a bokor - mind a vesszők, mind a rügyek - inkább hasonlít a ribizlire, mint a köszmétére, bár a vesszők színezettebbek, a rügyek testesebbek. Az elültetett vessző már 1-2 éven belül termést hoz. Sötét színű, sima héjú, szőrtelen bogyóinak normális átmérője 14–15 mm, tömege kb. 3 g.  A gyümölcs húsa zöldes, benne apró magokkal. Kellemes íze mindkét ősére emlékeztet, a tipikus fekete ribizli-íz nélkül: a köszméte frissítő savanyúsága mellett aromája inkább az áfonyáét idézi.

hirdetes

Életmódja, termőhelye

A növény kevés gondozást igényel. Szereti a napot. De félárnyékos helyen is megterem. Hazánk éghajlata megfelelő a termesztéséhez. A téli fagy a gyökérben, a szárrendszerben és a rügyekben nem tesz kárt. Április első harmadától virágzik, akkortól oda kell figyelni, hogy elegendő vizet kapjon.  Folyamatosan érik, június közepétől július közepéig. Persze ez az időjárástól is függ. Magyarországon átlagosan 3-4 kg termés van egy bokron.

Felhasználása

A felhasználás módja nagyon sokrétű. Bogyójában sok a C-vitamin. Élelmiszerként frissen és feldolgozva is szerteágazóan hasznosítják. Fogyasztható nyersen, lefagyasztva, lekvárként, szörpnek, de akár befőttként is. Fogyókúrázóknak kitűnő választás, hiszen a josta nagyon erős zsírégető hatású.  Rendkívül magas a C- és a B- vitamin tartalma, ennek köszönhetően igen jó hatással van a zsíranyagcserére.  Savai jó hatással vannak az emésztésre, és a benne található magocskák pedig kitűnően átmossák a bélcsatornákat.

Érdekesség

Talán kevesen tudják - de az agrárszakemberek számon tartják -, hogy magyar nemesítés, keresztezés eredményeképpen magyar fajtaváltozata is van, a rikő, amely nevét a ribiszkeköszméte szó rövidítéséből kapta. A GYDFV Fertődi Állomásán 1964-ben Porpáczy Aladár a Silvergieter fekete ribiszke és a Lady Delamare köszmétefajta keresztezésével 310 magot kapott, amelyekből termékeny faj hibrideket tudott előállítani. Ezek egyike a Rikő. A rikő bokra robusztus növekedésű, a virágja méretben mindkét szülőét felülmúlja. Gyümölcse barnás fekete, majd sötétkék színű, fényes. Íze kellemes, enyhe feketeribiszke-illat érződik. Gyümölcse mindarra a célra felhasználható, amire a jostáé.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-20

Téli kerti munkák: Hogyan gondozzuk kertünket a hideg hónapokban?

A téli kerti munkák célja, hogy kertünk egészségesen és készen várja a tavaszi megújulást. A tél közeledtével nézzük át a legfontosabb teendőket a kertben.

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-10-23

A tűzvirágfa: egy madagaszkári csoda, ami pillanatok alatt megnő

A tűzvirágfa egy egzotikus kincs, gyors növekedésével és káprázatos, lángoló virágaival lenyűgöző dísze lehet kertünknek. Ismerd meg te is lángfa szépségét!

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló fejformái

a ló fejformája elárulja a nemét és következtetni lehet fajtájára is. A csődör feje... Tovább

gépműhely

mindazoknak az ip. üzemi létesítményeknek az összefoglaló neve, amelyekben a karbantartó és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés