enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)


alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő különböző reakciókat létrehozzák, ill. gyorsítják. Egy részük egyszerű fehérje; meghatározott térszerkezetű polipeptid-lánc-részükkel fejtik ki hatásukat; más részük összetett fehérje, nemfehérje alkotórészük az ún. prosztetikus csoport, ami a katalizáló hatáshoz szükséges. A prosztetikus csoport kapcsolódhat lazán a fehérjéhez, akkor —>koenzimnek nevezik. Egyes enzimekben a nemfehérje csak az enzimek fehérjerészének a megbontásával választható le. Jellemzőjük: 1. csak olyan folyamatokat katalizálnak, amelyek önként is lejátszódhatnak megfelelő körülmények között; 2. mennyiségük a folyamatban nem változik, tehát nem reakcipartnerek; 3. a kém. folyamat aktiválási energiáját csökkentik; 4. nagyfokú a fajlagosságuk. Fehérjejellegükből következően a környezet hőmérsékletére és pH értékére érzékenyek; katalizáló hatásúkat a pH- és a hőmérsékleti optimum értéken fejtik ki legtökéletesebben. Hatásmechaniz¬musuk alapja, hogy az enzim és a szubsztrát között időleges kapcsolat jön létre, ami lehetővé teszi, hogy a szubsztrát termékké alakuljon. A már régebben ismert enzimek neve sok esetben nem utal a katalizált folyamatra v. a szubsztrátra (pl. pepszin, tripszin). Az ismert enzimek számának a növekedésével igyekeztek ésszerű elnevezéseket bevezetni, amelyekből tudni lehetett, hogy az illető enmzim milyen szubsztrátra hat, milyen folyamatot katalizál: az enzim szubsztrátjának a nevéhez egy -áz végződést illesztettek (pl. lipáz, amiláz, ribonukleáz). Az enzimek lenvezésének, egységessé tételének kidolgozása az 1961-ben létrehozott Enzim Bizottság munkájához kapcsolódik. A kidolgozott enzimnómenklatúra az enzimeket a következő hat osztályba sorolja: 1. oxidoreduktázok: oxidációs-redukciós folyamatokat katalizálnak; 2. transzferázok: gyökök átvitelét segítik elő; 3. hidrolázok: ált. a makromolekulákat alakítják át hidrolízissel kisebb molekulákká; 4. liázok: valamely szubsztrátról nem hidrolitikus úton különböző csoportokat hasítanak le; 5. izomerázok: molekulán belüli átalakulásokat katalizálnak; 6. ligázokv. szintetázok: az ATP (makroerg vegyületek) energiájának a fölhasználásával valamely kovalens kötés (kémiai kötés) kialakítását segítik elő; gyak. alkalmazásuk széles körű, jelentős szerepük van az élel-miszerip.-ban és a gyógyszerip.-ban, a takarmányföldolgozásban; a biotechnológiában, a génsebészetben is alkalmazzák a ligázokat.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Lantlevelű fikusz gondozása

Lantlevelű fikusz gondozása, szaporítása és elágaztatása egyszerűen

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata), vagy más néven hegedűlevél fikusz, az egyik legkedveltebb szobanövény, amely impozáns, nagy leveleivel és elegáns megjelenésével azonnal...

Beltéri citromfa gondozása

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

Amikor a citromfát beltérre helyezzük, hirtelen megváltoznak a körülmények: kevesebb a természetes fény, a páratartalom csökken, és a levegő gyakran szárazabb. Ezek az új...

pálma teleltetése teendők

A pálma teleltetése közben: Mire figyeljünk a tél folyamán?

A pálma teleltetése Magyarországon attól függ, hogy milyen pálmafajról van szó. Egyes fajták kültéren is átteleltethetők megfelelő védelemmel (például takarással), míg...

Fenntartható fenyőfa ötletek

A földlabdás fenyőfa és kreatív, környezetbarát karácsonyfa megoldások

A karácsony közeledtével sokan szembesülünk a kérdéssel: milyen fenyőfát válasszunk, hogy az ünnepi hangulat mellett a környezetet is kíméljük? A hagyományos vágott fenyők...

Balkon növények teleltetése

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

Ahogy beköszönt a hideg idő, a balkon növényeink teleltetése és gondozása új kihívások elé állít minket. Ezek a kedvenceink – legyenek mediterrán csodák, évelők vagy...

Téli sarjadékhagyma

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma (Allium fistulosum), vagy ismertebb nevén metélőhagyma, az egyik legpraktikusabb növény, amit kertben vagy cserépben nevelhetsz. Ez a strapabíró, évelő...

fagytűrő évelő virágok

A legszebb fagytűrő évelő virágok: így gondozd őket télen

A fagytűrő évelő virágok igazi kincsei a kertnek, hiszen nemcsak a meleg hónapokban gyönyörködtetnek, hanem télen is megőrzik szépségüket, vagy éppen akkor virágoznak, amikor...

karácsonyi kaktusz szaporítása

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) az egyik legkedveltebb téli szobanövény, amelyet gyönyörű, színes virágai tesznek különlegessé. Ez a növény nemcsak látványos, de...

aktuális téli kerti munkák

Téli kerti munkák: Hogyan gondozzuk kertünket a hideg hónapokban?

A téli kerti munkák célja, hogy kertünk egészségesen és készen várja a tavaszi megújulást. A tél közeledtével fontos, hogy kertünk felkészüljön a fagyos időszakra. Bár a...

Grincsfa készítése

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa egy különleges, mókás karácsonyi dekoráció, amelyet könnyen elkészíthetsz otthon is. Ez a görbült, "csintalan" fa egyszerre vidám és egyedi, tökéletes...

Karácsonyi kert magyallal

Ünnepi magyal a kertedben: így válaszd ki a termős és porzós párokat

A magyal (Ilex) a karácsonyi kertek elmaradhatatlan dísze, mely az ünnepi hangulatot az örökzöld, fényes levelekkel és élénkpiros bogyókkal teszi teljessé. De vajon mitől terem...

ünnepi hangulatú karácsonyi kamélia

A télen is virágzó karácsonyi kamélia gondozása az erkélyen és kertben

A karácsonyi kamélia (Camellia sasanqua) egy különleges, hidegtűrő cserje, amely a hideg hónapokban is életet visz a kertbe és az erkélyre. Ez a csodás örökzöld növény késő...