A legjobb ehető rózsafajták
Botanikai besorolásukat tekintve a rózsák a cseresznyékkel és a mandulákkal is rokonságban állnak. A rózsafélék (Rosaceae) családjának több mint 4 000 tagját ismerjük. A legjobb ehető rózsákat a régebbi hagyatékfajták között találod – ezek kínálnak csipkebogyó terméseket is. Az újabb hibridfajtákat inkább úgy tenyésztették ki, hogy hatalmas, csodaszép virágokat hozzanak. Léteznek persze (habár ezek nagyon ritkák) kifejezetten fogyasztásra tenyésztett hibridek is, amelyek David Austin alkotásai. Fontos, hogy olyan ehető rózsákat válassz kertedbe vagy udvarodba, amelyek saját gyökerükből nőttek ki, tehát nem oltással születtek. Érdemes továbbá észben tartani, hogy az illatos rózsáknak általában jobb ízük is van.
'Blanc Double de Coubert' japán rózsa (Rosa rugosa 'Blanc Double de Coubert') – Ez a bokorrózsa nem csak szép és illatos, hanem frissen vágva és kiszárítva is az otthon csodás dísze lehet önmagában vagy csokrokban is. A bokor maga másfél méteresre és nagyjából 1 méter szélesre nő meg. Virágaiban egész nyáron gyönyörködhetünk csipkebogyói pedig viszonylag nagy méretűek. A 4-9 USDA zónák között hidegtűrők.
Kettőstüskéjű rózsa (Rosa moyesii) – David Austin nevéhez többféle vadrózsa is fűződik, amelyek más és más színeket képviselnek. A ’Geranium’ például piros virágokat és szintén piros, méretes csipkebogyókat hoz. Az ’Alba’ fehér virágai klasszikus rózsaillatot árasztanak magukból, csipkebogyói pedig óriásiak és narancsos-piros színűek.
’The Generous Gardener’ angol rózsa – Ezek az angol rózsa (English Rose) szintén David Austin alkotásai. Halványrózsaszín virágaik méretesek és csészeformájúak, erős, édeskés illattal. A Generous Gardener rózsák több betegségnek is hatékonyan ellenállnak és akár 4,5 méter magasra is megnőhetnek. Terméseik nagy, narancssárga csipkebogyók. 4-11 USDA zónákban hidegtűrők.
’Lady of Shalott’ angol rózsa – Egy másik angol rózsafajta David Austintól, a Lady of Shalott egy szívós, életerős, betegségeknek ellenálló rózsa. Virágai a kajszibarack színét idézik és csészeformájúak. Illatuk a fűszeres almáéra és a szegfűszegére hasonlít, teakészítéshez különösen kiválóak. Bokorként nő és még gyengébb talajban is jól érzi magát. Mindezeknek és 4-11-es USDA hidegtűrésének köszönhetően remek választás kezdő rózsatermesztők számára.
Vadrózsák – Ha sikerül valahol vadrózsákat találnod (ahonnan törvényesen be is gyűjtheted őket), akkor szerencséd van, ezek ugyanis különösen ízletes fajták, ráadásul általában sok csipkebogyót is teremnek. A vadrózsák szezononként egyszer virágzanak, ezért ha bimbóikból is szeretnél szüretelni, hagyj eleget, hogy virágokat és végül csipkebogyókat teremhessenek.
Melyiket válasszam?
Általánosságban érdemes olyan rózsafajtákat választani, amelyek szívósak és ellenállnak a betegségeknek. Ügyelj rá, hogy csak megbízható forrásokból vásárolj palántákat. A legegyszerűbben termeszthető változatok a bokros és a futórózsák. Hogyan ehetjük meg a rózsákat? A következő oldalon ezt is elmondom!