Kerek repkény (Glechoma hederacea)
Ennek a gyomnak indás, fekvő vagy felegyenesedő szára, vese vagy szív alakú és csipkézett levelei vannak. Lila virágai a levelek hónaljában helyezkednek el. Leginkább a nedvesebb területeken fordulnak elő ezek az apró növények. Kissé kesernyés levelei nyersen és főzve is fogyaszthatók, saláták ízesítéséhez is kiváló. Használhatjuk levesekhez és főzelékekhez más zöldségekkel együtt. A fiatal levelekkel burgonyás ételeket is fűszerezhetünk úgy, mint a petrezselymes burgonyát, de akár túróhoz, vagy fűszervajhoz keverve is finom. Régen a sörkészítésnél a komlót helyettesítették vel.
Kövér porcsin (Portulaca oleracea)
Elágazó, terülő, tekeredő szára vöröses, húsos és finoman szőrözött, apró levelei vannak és sárga virágai kettesével, hármasával állnak a kocsányon. Magas C-vitamin tartalma miatt régen skorbut ellen használták, de saláták és fűszer mellett savanyúságként is használják. Egyiptomban és Szudánban például nemesített változatait kerti növényként termesztik. A gyökérzeten kívül a palánta egészét fogyasztják, omlettben különösen kedvelt növény.
Közönséges cickafark (Achillea millefolium)
A cickafark legelőkön, utak mentén, parlagon a leggyakoribb. Díszváltozatát szárazvirágként használják a virágkötők, de közismert gyógyteája, vagy a fiatal levelei akár nyersen is finomak, illóolaj tartalmuk miatt rendkívül aromásak. A levelei kissé kesernyések, de salátakeverékekben bátran fogyasztható. Túró és vaj fűszerezésére is finom, és az idővel kesernyéssé váló levelek később is jók lehetnek szószokhoz, sültekhez, levesekhez, de még likőrkészítéshez is alkalmazzák. Fogyasztása pattanásos bőrűeknek pedig kifejezetten javallott!
Közönséges tyúkhúr (Stellaria media)
Ez a közismert, apró levelű, talajon elterülő gyomnövény kora tavasztól késő őszig, gyakran még az enyhe téli napokon is virágzik. Fehér virágai hosszú, vékony kocsányokon fejlődnek, és az egész föld feletti rész alkalmas a konyhai felhasználásra. Nyersen fogyaszthatjuk salátának, főzve főzelékként, vagy levesben is jó lehet. Nagy előnye, hogy egy évben több generációja is zöldell, így még októberben is találunk zsenge növényeket.
A cikksorozat folytatását Ehető gyomnövényeink II. rész címen ide kattintva érheted el. Ne maradj le arról sem, és ismerd meg az összes hasznos gyomot! Ez az igazi reform konyha!