Szövetkezni készülnek az egri szőlőtermelők. Sokan azon töprengenek, hogy a tőkén maradjon-e vagy a lepárlás sorsára jusson az idei, remek termés. A pincék ugyanis csurig teltek. A tanakodás oka természetesen az volt, hogy mi legyen a szőlővel, amely hiába kecsegtet ugyan kiváló cukorfokkal, ha nem akad rá felvásárló.
Olyan pedig főleg nem, aki nemcsak hogy átveszi a fürtöket, de időben fizet is. Jellemző módon a családok jó része még a két évvel ezelőtt leszüretelt termés ellenértékét sem kapta meg. Félő, hogy idén sokan fel sem veszik a puttonyt, inkább a tőkén hagyják a fürtöket. „Nem azért telepítettünk szőlőt, hogy a pénzt kihordjuk a hegyre” – mérgelődtek a gazdák. A megalázóan alacsony árak ugyanis még az önköltséget sem fedezik.
Tavasszal az egri hegybíró a termés korlátozására szólította fel a gazdákat. Mivel védőárat nem tudtak kiharcolni, félő, hogy olcsón kell túladniuk a termésen. Az Egri borvidéken idén 350-400 ezer mázsa szőlőre számítanak, de jó, ha a felére akad vevő. Eközben „borban fürdenek” az egri pincék: még a kiváló minőségű nedűn is legfeljebb nyomott áron tudnak túladni. A neves borászatok bértárolási lehetőség után kuncsorognak. Gál Lajos borász szerint az is nehezíti a helyzetet, hogy a borvidéken 6 ezer hektárnyi ültetvény van, holott ennek háromnegyede lenne az ideális.
Az Egri borvidék sajátos problémája, hogy nincs olyan nagy cég, mint a hajdani Egervin volt, mely garantálná, hogy átvesz egy jelentős mennyiséget. Az egykori borkombinát utódja, az Integrált Borgazdasági Zrt. felszámolás alatt áll, és több száz családnak tartozik. A hegyközség és a város most azt indítványozták, hogy a termelők fogjanak össze, és indítsák be a hajdani Egervin területén álló feldolgozóüzemet, amihez 5 millió forintos kölcsönt ígértek.
Már csak kármentésről lehet szó – summázta a helyzetet Varsányi Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Úgy véli, az egyetlen járható útnak az tűnik, ha a termelők szövetkeznek, feldolgozzák a szőlőt, majd átadják lepárlásra, s megpályázzák az ehhez járó támogatást. Mindez némi kockázattal jár, hiszen a lepárlási támogatás, mely a tervek szerint 100 ezer hektoliter borra jár hazánkban, nem jut garantáltan minden pályázónak. S az előzetes számítások szerint még siker esetén is legfeljebb kilónként 30-40 forint csurran-csöppen a szőlő kilójáért.
– Kiküldjük-e egyáltalán a napszámosokat szüretelni? – ezen vívódtak az egri városházi megbeszélésre összegyűlt gazdák. Számos család anyagi lehetőségeinek a végére ért, ugyanis több százezer, illetve több millió forinttal tartoznak nekik a tavalyi, illetve tavalyelőtti termés felvásárlói. Azok sem jártak jobban, akik borban kérték ki a szőlő ellenértékét: a mérgesebbek az eladhatatlan italt legszívesebben a patakba eresztenék. A művelési költségeket többen már a fizetésükből, nyugdíjukból fedezték. Akadt hát, aki arra biztatta a többieket: – Ha még maradt pénzetek a szüretre, inkább tegyétek el a metszésre!
Mindenfelé sok a bor
Nemcsak az egriek feje fáj szüretkor, Soprontól Sátoraljaújhelyig ugyanez a gond. Az Alföldön is akadozik a felvásárlás, a nyomott árak miatt például a hajósiaknak sem éri meg a szüret. Magyarországon 500 ezer hektoliterrel több bort rejtenek a hordók, mint tavaly ilyenkor. Felmerül a kérdés: ki fogja mindezt meginni, amikor csak úgy áramlik be hazánkba az olcsó spanyol és olasz itóka? Sokan rákényszerülnek majd, hogy csáklyát vessenek a szőlőtőkére.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.