Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, hogyan gondozd megfelelően zöldségeid, s nevelj életerős répát, brokkolit, paprikát, illetve mindent, amit szeretsz!
A jó idő, a nyári, tavaszi időszak egyik kedvelt tevékenysége a kertészkedés. Amennyiben viszont nem csak virágokat szeretnél gondozni, érdemes a zöldségek termesztésével is megpróbálkoznod. Utóbbi lehetővé teszi, hogy frissen, szinte bármikor egészséges, isteni, vitamindús zöldségekhez juss, akkor, amikor csak szeretnél. Ebben az esetben akár megpróbálkozhatsz a biozöldségek nevelésével is, viszont, ha mégsem ebben gondolkozol, akkor is tudni fogod, milyen szerek érték növényedet fejlődése közben.
Gondozásuk során ugyanakkor van egy-két dolog, amire érdemes lesz majd odafigyelned, így is elérve a megfelelő minőségüket, mennyiségüket – arról nem is beszélve, hogy termesztésük is sokkal nagyobb valószínűséggel lesz sikeres.
Milyen zöldségeket érdemes konyhakertedbe ültetni?
Hogyha Te is szeretnél saját konyhakerttel foglalkozni, először érdemes azt végig gondolnod, hogy milyen növényeket szeretnél majd kertedben termeszteni. Az ideális időszak a vetésre általában májushoz köthető, ugyanis a legtöbb zöldségfélénk csirázásához, fejlődéséhez melegre van szükség, ezért is fontos a tavasz megérkeztével már elkezdeni akár beltérben történő palántázásukat, majd kiültetni őket, amint már úgy látszik, hogy elmúltak a kései fagyok.
Ehhez a földet érdemes megfelelően előkészíteni – felásni, gyomtalanítani, tápanyagokkal dúsítani s így megkezdeni a legtöbbjük vetését még a már említett májusban. Közülük ez az időszak tökéletes például a paradicsomnak, paszternáknak, paprikának, uborkának, póréhagymának, zöldborsónak, illetve a legtöbb tökfélének. Aki különlegesebb zöldségekben gondolkozik, azok számára csak ajánlani tudom a cikóriát, a csemegekukoricát, valamint a kelkáposztát.
Amennyiben már palántáztunk, ilyenkor érdemes kiültetni többek között a káposztát és a mángoldot is.