Egészséges gyümölcsök – Ananász
Számos pozitív hatása mellett elősegíti az egészséges szövetnövekedést és csökkenti a gyulladást a szervezetben. Segít a vércukorszint normalizálásában.
Egészséges gyümölcsök – Banán
Remek energiaforrás, magas káliumtartalma jól ismert. Segít a vérnyomást az ideális szinten tartani, továbbá a pocak is hálás lesz érte. Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.
Egészséges gyümölcsök – Avokádó
Olajban és telítetlen zsírokban gazdag, ami segít a koleszterinszintet kordában tartani. Káliumban és antioxidánsokban gazdag, így hozzájárul az egészséges szem és bőr megőrzéséhez. Bár önmagában nem kimondottan ízletes, salátákban, guacamole-ként, mással összeturmixolva finom. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral, vagy összetörve egy kis citromlével. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését.
Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz.
Egészséges gyümölcsök – Áfonya
Magas antioxidáns tartalma miatt szintén helye van a legegészségesebb gyümölcsök között. A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is. Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.