Manapság egyre nagyobb divat az édesburgonya, halom szám találkozni velük a szupermarketek zöldségrészlegén, és az újhullámos ételeket árusító éttermekben is, ára azonban valamivel magasabb, mint a hagyományos krumplié. Vajon mire jó az édesburgonya? Milyen egészségügyi vagy egyéb előnyei vannak az édesburgonya fogyasztásának? Mutatjuk!
Mi az az édesburgonya?
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) keményítőtartalmú, édes ízű gyökérzöldség. Vékony, barna külső héja élénk színű hússal – leggyakrabban narancssárga, de más fajták is előfordulnak fehér, lila vagy sárga. Az édesburgonyát egészben vagy hámolva is fogyaszthatod, sőt még a levelei is ehetőek. Burgonyának nevezzük, de nem rokona a normál fehér burgonyának. Fogyasztható ugyanolyan köretként mint a burgonya, megfőzve, sütve, sütőben, vagy olajban, de még pürésíthető is, azonban az íze teljesen más, de nem üt el nagyon a húsételektől. Mi mindenkinek ajánljuk a fogyasztását, már csak azért is, mert remek egészségügyi előnyei vannak! Lássuk ezeket!
Az édesburgonya csökkenti a rák kockázatát
Noha mind tudjuk, hogy nincsenek „szuperételek”, amelyek megelőzhetnék a rákot, és a rák bizonyos kockázati tényezői nem kapcsolódnak az étrendhez, bizonyíték van arra, hogy az egészséges táplálkozás csökkentheti a rák kockázatát. A gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, olyan vegyületeket, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a „szabad gyökök” által okozott károkkal szemben. A tanulmányok azt sugallták, hogy az édesburgonya, különösen a lila édesburgonya héjában található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni ezt az oxidációs folyamatot, ezáltal csökkentve a rák kockázatát. Annak érdekében, hogy a legtöbb tápanyagot kihozzuk az édesburgonyából, ne hámozzuk meg – egyszerűen csak alaposan dörzsöljük le főzés előtt.
Az édesburgonya támogatja az emésztést
Az édesburgonya magas rosttartalmú, amelyről kimutatták, hogy elősegíti az egészséges emésztőrendszert. Az eddigi kutatások nagy részét állatokon végezték, de úgy tűnik, hogy az édesburgonyában lévő növényi szterolok (fitoszterolok) magas szintje védő hatást gyakorolhat az emésztőrendszerre, és hasznos lehet a nyombél- és gyomorbetegség megelőzésében és kezelésében.
Az édesburgonya a cukorbetegeknek is jó
Érdekes eredmények arra utalnak, hogy az édesburgonya és az édesburgonya leveleinek mérsékelt fogyasztása javíthatja a vércukorszint szabályozását a 2-es típusú cukorbetegségben. Azonban több jól megtervezett kísérletekből származó bizonyítékra van szükség ezen megállapítások megerősítéséhez. Mindenesetre már a tápérték összetétele is kedvezőbb, mint a hagyományos burgonyának.
Az édesburgonya a szem egészségére is pozitív hatással van
Az édesburgonya béta-karotinban gazdag – tulajdonképpen ez adja ennek a gyökérnek élénk narancssárga húsát. Amikor béta-karotint eszünk, szervezetünk A-vitaminná alakítja, amelyből fényérzékelő receptorok képződnek a szemben. Ez fontos az éjszakai látáshoz és a szem egészségének megőrzéséhez.
Az édesburgonya védi az immunrendszert
Mivel gazdag béta-karotinban, az édesburgonya az immunrendszer működését is támogathatja. Az A-vitamin ugyanis fontos a légzőrendszer és a bél nyálkahártyáinak épségének megőrzéséhez.
Te szoktál édesburgonyát enni?