Miért olyan jó az édesburgonya? Miért jobb az édesburgonya, mint a sima krumpli? Az édesburgonya pozitív hatásai

Miért olyan jó az édesburgonya? Az édesburgonya 5 meglepő pozitív hatása

VN, NA
hirdetes

Manapság egyre nagyobb divat az édesburgonya, halom szám találkozni velük a szupermarketek zöldségrészlegén, és az újhullámos ételeket árusító éttermekben is, ára azonban valamivel magasabb, mint a hagyományos krumplié. Vajon mire jó az édesburgonya? Milyen egészségügyi vagy egyéb előnyei vannak az édesburgonya fogyasztásának? Mutatjuk!

Ezek az édesburgonya pozitív hatásai

Mi az az édesburgonya?

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) keményítőtartalmú, édes ízű gyökérzöldség. Vékony, barna külső héja élénk színű hússal – leggyakrabban narancssárga, de más fajták is előfordulnak fehér, lila vagy sárga. Az édesburgonyát egészben vagy hámolva is fogyaszthatod, sőt még a levelei is ehetőek. Burgonyának nevezzük, de nem rokona a normál fehér burgonyának. Fogyasztható ugyanolyan köretként mint a burgonya, megfőzve, sütve, sütőben, vagy olajban, de még pürésíthető is, azonban az íze teljesen más, de nem üt el nagyon a  húsételektől. Mi mindenkinek ajánljuk a fogyasztását, már csak azért is, mert remek egészségügyi előnyei vannak! Lássuk ezeket!

Az édesburgonya csökkenti a rák kockázatát

Noha mind tudjuk, hogy nincsenek „szuperételek”, amelyek megelőzhetnék a rákot, és a rák bizonyos kockázati tényezői nem kapcsolódnak az étrendhez, bizonyíték van arra, hogy az egészséges táplálkozás csökkentheti a rák kockázatát. A gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, olyan vegyületeket, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a „szabad gyökök” által okozott károkkal szemben. A tanulmányok azt sugallták, hogy az édesburgonya, különösen a lila édesburgonya héjában található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni ezt az oxidációs folyamatot, ezáltal csökkentve a rák kockázatát. Annak érdekében, hogy a legtöbb tápanyagot kihozzuk az édesburgonyából, ne hámozzuk meg – egyszerűen csak alaposan dörzsöljük le főzés előtt.

hirdetes

Az édesburgonya támogatja az emésztést

Az édesburgonya magas rosttartalmú, amelyről kimutatták, hogy elősegíti az egészséges emésztőrendszert. Az eddigi kutatások nagy részét állatokon végezték, de úgy tűnik, hogy az édesburgonyában lévő növényi szterolok (fitoszterolok) magas szintje védő hatást gyakorolhat az emésztőrendszerre, és hasznos lehet a nyombél- és gyomorbetegség megelőzésében és kezelésében. 

Az édesburgonya a cukorbetegeknek is jó 

Érdekes eredmények arra utalnak, hogy az édesburgonya és az édesburgonya leveleinek mérsékelt fogyasztása javíthatja a vércukorszint szabályozását a 2-es típusú cukorbetegségben. Azonban több jól megtervezett kísérletekből származó bizonyítékra van szükség ezen megállapítások megerősítéséhez. Mindenesetre már a tápérték összetétele is kedvezőbb, mint a hagyományos burgonyának.

Az édesburgonya a szem egészségére is pozitív hatással van

Az édesburgonya béta-karotinban gazdag – tulajdonképpen ez adja ennek a gyökérnek élénk narancssárga húsát. Amikor béta-karotint eszünk, szervezetünk A-vitaminná alakítja, amelyből fényérzékelő receptorok képződnek a szemben. Ez fontos az éjszakai látáshoz és a szem egészségének megőrzéséhez.

Az édesburgonya védi az immunrendszert

Mivel gazdag béta-karotinban, az édesburgonya az immunrendszer működését is támogathatja. Az A-vitamin ugyanis fontos a légzőrendszer és a bél nyálkahártyáinak épségének megőrzéséhez.
 

Te szoktál édesburgonyát enni?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hideg talaj

sok vizet megkötő, rendszerint nedves agyagtalaj. Nehezen melegszik fel. Az alacsony... Tovább

hibrid nyúl

valamilyen hasznosítási irányra tenyésztett állat. Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert Zöldség