Az édesburgonya, a lila, narancssárga vagy fehér húsú változataival, az egyik kedvelt élelmiszer, amely nemcsak finom, hanem tápláló is. Azonban a héját gyakran eltávolítják, anélkül, hogy megvizsgálnák annak tápértékét és az egészségre gyakorolt hatását. Ebben a cikkben feltérképezzük, miért lehet érdemes meghagyni az édesburgonya héját!
Miért hámozzuk meg az édesburgonyát?
Az édesburgonya héjának hámozása sokak számára automatikus lépés lehet a feldolgozás során. Azonban számos oka lehet annak, hogy valaki eldönti, érdemes-e eltávolítani a héjat vagy sem.
Íz és textúra: Az édesburgonya héját néhányan azért távolítják el, mert az íz és a textúra miatt inkább a simább húsra vágynak. A héj eltávolítása enyhébb és krémesebb állagot eredményezhet.
Külső szennyeződések: Az édesburgonya héjának eltávolítása segíthet abban, hogy a növényi szennyeződésektől és egyéb külső anyagoktól mentes legyen.
Miért hagyjuk meg az édesburgonya héját?
Dietetikai értékek: Az édesburgonya héja rostokban gazdag, amelyek hozzájárulhatnak az emésztési folyamatokhoz és segíthetnek a telítettség érzetének fenntartásában. Ezenkívül a héj tartalmazhat olyan antioxidánsokat is, mint például a béta-karotin.
Jódot tartalmazhat: A héjban található jódtartalom előnyös lehet a pajzsmirigy egészsége szempontjából.
Csökkentheti a cukor felszívódását: A héjban található rostok segíthetnek csökkenteni a vércukorszint emelkedését, mivel lassíthatják a cukor felszívódását a szervezetben.
Kevésbé pazarló: Az édesburgonya héjának megtartása kevésbé pazarló, és maximalizálhatja az élelmiszer hasznosítását.
Hogyan döntsük el, hámozzuk meg vagy hagyjuk meg a héjat?
A döntés arról, hogy hámozzuk meg vagy ne az édesburgonya héját, részben személyes ízlésfüggő, és attól is függ, milyen egészségügyi előnyöket keresünk.
Ha az íz és textúra a fő szempont: Ha az édesburgonyát inkább lágyabb, krémesebb állagúra szeretnénk, érdemes lehet meghámozni.
Ha több tápértéket keresünk: Ha a táplálkozási előnyöket helyezzük előtérbe, érdemes lehet meghagyni az édesburgonya héját. Így maximalizálhatjuk a rostok és egyéb tápanyagok bevitelét.
A helyi és biológiai termelés függvényében: Ha helyi vagy biológiai termesztésű édesburgonyát használunk, és biztosak vagyunk abban, hogy a héj mentes külső környezeti szennyeződésektől, biztonságos lehet meghagyni azt.
+1 Tipp: Édesburgonya héjából finom snack is készülhet
Az édesburgonya héjából ízletes és ropogós snack készíthető, amely egészségesebb alternatívája a hagyományos chipseknek. A héjat érdemes alaposan megmosni és megszárítani, majd kevés olívaolajjal, sóval és fűszerekkel (például fokhagymapor, rozmaring, vagy paprika) ízesíteni. Ezután sütőben, 180°C-on 15-20 percig ropogósra sütni. A végeredmény egy finom, hulladékmentes snack, ami remekül illik mártogatósokhoz, vagy önmagában is fogyasztható. Ráadásul a héj tele van rosttal és tápanyagokkal, így a szervezet számára is előnyös.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.