2. Módszer az édesburgonyák befőzésére
Ehhez a módszerhez kelleni fog egy nyomásos befőző, másfél kg édesburgonya (per liter víz) és persze némi víz is. Ennek a módszernek az a sajátossága, hogy a héjukkal együtt főzöd meg az édesburgonyákat, tehát első körben még nem kell meghámoznod őket (csak egy későbbi lépésben). Egyesek azért választják ezt a módszert, mert megakadályozza, hogy a burgonyák elszíneződjenek a befőzés során.
Készítsd elő az édesburgonyákat
Első lépésként természetesen alaposan meg kell mosnod édesburgonyáidat. Ezután 15-20 percig főznöd kell őket (természetesen a héjukban), vagy amíg enyhén puhának nem érződnek. Ha könnyedén át tudod szúrni őket egy villával, akkor kiveheted őket a forró vízből. Ezután hagyd, hogy annyira kihűljenek, hogy már kézzel is meg tudd fogni őket anélkül, hogy megégetnéd magad.
Ezután hámozd meg a burgonyákat – a héjuk ekkor már könnyedén leválik róluk (de ha nem, akkor késsel vagy hámozóval is besegíthetsz). A hámozás után vágd fel nagyjából 2,5 centis kockákra burgonyáidat. Fontos, hogy kockákat vágj, és ne nyomd össze édesburgonyáidat, mert ez később megzavarhatja a befőzést, és teret adhat a baktériumoknak az üvegekben. Ha tehát édesburgonyáidat megmostad, kifőzted, meghámoztad és felkockáztad, akkor hozzáláthatsz a befőzéshez.
Készítsd elő a befőttes üvegeket
Akárcsak az előző módszerhez, ehhez is elengedhetetlen, hogy befőttes üvegeid és azok fedői teljesen tiszták és fertőtlenítettek legyenek. Egyesek szeretik egy nappal a befőzés előtt előkészíteni édesburgonyáikat, hogy legyen idejük lehűlni, mielőtt az üvegekbe kerülnének. Ilyen esetben újra kell melegítened burgonyáidat, mielőtt behelyeznéd őket az üvegekbe. Ne felejts el 2,5cm hézagot hagyni a burgonyakockák és az üvegek fedelei között.
Öntsd be a vizet és távolítsd el a buborékokat
Miután az édesburgonyák a befőttes üvegekbe kerültek, öntsd fel őket forró vízzel. Fontos, hogy a víz az összes burgonyadarabot teljesen elfedje, de még így is megmaradjon az a legalább 2,5cm hézag a víz és a fedő között. Ezután fogj egy kést, és dugd le a befőttes üveg oldalai mentén, hogy felengedd a levegőbuborékokat belőle. Ha attól félsz, hogy édesburgonyáid elszíneződnének a befőzéstől, akkor egy kevés citromlevet vagy narancslevet is hozzájuk önthetsz, savasabbá téve ezzel a befőző levet.