Nem tudod hogyan állj neki a hagyma termesztésének? A hagyma ültetés nem egy bonyolult feladat, kezdőként is bevállalhatjuk, ha szeretnénk otthon termesztett, vegyszermentes zöldségeket fogyasztani.
Hagymatermesztés
Manapság egyre nagyobb figyelmet fordítunk a tudatosságra, így egyre többen kezdtek el zöldséget és gyümölcsöt termeszteni. Most, hogy beköszöntött a tavasz, itt az ideje a hagymák elültetésének is. De hogyan?
A hagyma ültetésnek két módszere van: elsősorban dugványozással termesztjük, de magról is lehet vetni.
A dugványozás Makó vidékéhez kötődik, ahol a száraz időjárás miatt egy év alatt sem tudtak megfelelően megnőni az elültetett hagymák. Ezt a problémát úgy próbálták megoldani, hogy az első évben csak dughagymát termesztettek, amit a következő évben újra elültettek, és ezt a módszert fejlesztették ki nagyüzembe.
Ha a dugványozás mellett döntünk mi is, a következő szempontok alapján végezzük el az ültetést:
• Időzítsük az ültetést márciusra
• Ültethetünk magaságyásba és szabadföldbe egyaránt, a lényeg, hogy 3-5 cm távolságra helyezzük el őket egymástól, hogy legyen helyük növekedni egymás mellett (szabad földben lehet sűrűbben is)
• Az ültetés mélysége is lehet 3-5 cm
• 100 m2-nyi területhez kb. 1 kg dughagymát használhatunk fel
• Nagy a tápigénye, szereti a napos helyet
• Ha répa mellé ültetjük, akkor védik egymást a hagyma- és répalégytől
• Ültethetjük még paprika, paradicsom, káposztafélék, saláták mellé is, de érdemes az eper közé is elültetni párat
Ha inkább a hagymamag vetését választjuk, akkor a következőket vegyük figyelembe:
• A magvak lassabban csíráznak, így a kikelésük kb. 2-3 hét
• Ha már kibújtak, a sűrű állományt meg kell ritkítani annyira, hogy 5 cm-re legyenek egymástól a hagymák
• Áttelepíthetjük a kiszedett palántáinkat saláta, karalábé vagy uborka közé
• A megvetést rendszeresen öntözni kell, leginkább száraz időjárás esetén, különben nem érnek meg időben
Mikor szedjük fel a hagymát?
A dughagymát akár már áprilisban, de májusban már mindenképp leszedhetjük zöldhagymaként, kifejlett részét hagymaként pedig júliusban használhatjuk főzésre. Az igazi dughagyma július végére, augusztusra takarítható be, amikor szára már elkezdett száradni és kifeküdni. A magról vetett hagyma augusztus végére szedhető fel. A hagymákat ásóval emeljük ki a földből, hogy elkerüljük a sérüléseket, majd szárítsuk a napon őket 2-3 napig. Fontos, hogy ne késleltessük a felszedését, ugyanis eső esetén újra gyökeret fognak ereszteni.