A magyar csirkék fele szalmonellás, egészségre ártalmas. Az Unió az év végéig adott haladékot arra, hogy a baromfiállomány mentes legyen a fertőzést okozó baktériumtól. Igaz: ennek az ügynek is nagyobb a füstje, mint a lángja, hiszen nincs ember, aki nyersen enne csirkehúst.
Szalmonellafertőzés
Magyarországon a csirkeállomány több mint 50 százalékát érinti a szalmonellafertőzés, míg az EU-ban mindössze 5–25 százalékát. A szalmonellamentesítést azért kell a magyar baromfitartóknak komolyan venniük, mert december közepétől már csak olyan csirke- és pulykahúst lehet forgalomba hozni az Unió országaiban, amely szalmonellamentes, azaz az emberi egészségre nem ártalmas. Ma még ráírják a csomagolt húsra: csak hőkezelés után fogyasztható.
Támogatás a megfelelő higiéniai körülményekhez
A feltételek teljesítéséhez elsősorban a megfelelő higiéniai körülményeket kell biztosítani – a fejlesztésekhez az Unió támogatást ad. De csak akkor, ha ugyanannyi pénzzel a magyar állam is hozzájárul a költségekhez. Idén elvben 2,5 millió eurót kaphatunk az EU-tól, és még egyszer ennyit a szaktárcától. Úgy tudjuk, eddig vékonyan csordogáltak a támogatások.
Fertőzöttség megelőzése
Mit tesz egy gazdaság azért, hogy ne legyen fertőzött az állománya? Kecskeméti István – aki Forráskút mellett gazdálkodik, évi 200 ezer darab baromfit ad el a feldolgozóknak – azt mondta: napos kori és vágás előtti vizsgálaton esik át az állománya. A napos kori vizsgálatnál 10 darab kiscsibét és 5 darab „pelenkát" visz Szegedre, a laboratóriumba. A pelenka az a 10-szer 10-es papírlap, amit a kiscsibék alá helyeznek. Vágás előtt pedig két pár „csizmatampont" mérnek be: ez lábra felhúzható szövet, amit beitattak a táptalaj anyagával. A gazda a csizmában végigmegy az ólakban, és ami ráragad a csizmájára, azt bevizsgálják. Eddig negatív eredményeket produkált, és nem kellett sokat fizetnie – mondta Kecskeméti István –, mivel csak az áfát kérik el tőle.
Horribilis összegeket fizet viszont a szentesi Hungerit Zrt. a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében. Magyar József tulajdonos-vezérigazgató elmondta: tavaly november óta a feldolgozott csirkék 90 százalékát saját telepükön állítják elő. Saját állatorvos, takarító- és fertőtlenítőbrigád dolgozik, a 15-16 fő bérköltsége meghaladja a 15 millió forintot, a vizsgálatokért is ekkora összeget fizetnek. És még nem is beszélt arról a gépparkról, amelyet erre a célra meg kellett vásárolniuk. A vezérigazgató hozzátette: a költségeket ma még lenyelik a feldolgozók, de előbb-utóbb bele kell tenniük az árakba.
Magyar József egyetért azzal, hogy folytatni kell a „gyérítést" Magyarországon, még abban az esetben is, ha nem lesz az állomány 100 százalékban mentes a baktériumtól.
Főzéskor megöljük a szalmonellát
A szalmonellákat hőkezeléssel, azaz főzéssel, sütéssel 70–75 Celsius-fokon ártalmatlanítani lehet. Ez azért is megnyugtató, mert nyersen nem eszünk csirkehúst. Az emberi egészségre információink szerint az 1500 regisztrált szalmonellafaj közül csak néhány ártalmas. Ezek közül a magyar csirkékben kettő fordul elő, igen kis arányban. Figyeljünk oda arra, hogy ne ugyanazon a vágódeszkán szeleteljük a csirkehúst és a zöldségeket, mert a nyers húsról átvihetjük a többi élelmiszerre a baktériumokat.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.