A görögdinnyét sokan a nyári felfrissülés és az édes ízek egyik megtestesítőjeként ismerik. Habár ezek mind igazak rá, ez a gyümölcs valójában nagyon kifejezetten egészséges is, tehát nem csak élvezetből érdemes fogyasztani.
A görögdinnye egy citrullin vegyületet tartalmaz – egy olyan aminosavat, ami ellazítja és kitágítja a vérereket. Ezen kívül csökkenti az izomfájdalmakat és talán még a szabadgyökök ellen is erősítheti a szervezet védelmit.
Van azonban egy bökkenő – ez az aminosav inkább a görögdinnye héjában fordul elő nagyobb mennyiségben, mint az édes, piros húsban, amit elfogyasztunk. Nem szabad tehát kidobni ezt a zöld kincset, íze azonban egyáltalán nem csábítja arra az embert, hogy nagyokat harapjon belőle.
Hogyan juthatunk hozzá tehát a görögdinnye héjában rejtőző tápanyagokhoz úgy, hogy mindez jól is essen? Megoldást kínál például az a dinnyehéjas curry recept, amiről mai cikkünk szól.
A görögdinnye héjának ropogós textúrája sokban hasonlít az uborkáéhoz, és remekül tartja magát hő hatására is – tehát nagyszerűen alkalmas főzésre. A héj valójában sokkal inkább zöldségként kezelendő, mint gyümölcsként.
Hasonlóképpen a karfiolhoz, a görögdinnye héja szintén remekül magába szívja a különböző ízeket. Vigyázni is kell, nehogy túl sok fűszert használj, különben túl erős lesz a héjdarabok íze. Még ha nem is használsz csípős paprikákat az alábbi recepthez, akkor is egy nagyon gazdag ízű curry lesz a végeredmény.
Lássuk tehát, hogy mi kell hozzá, és hogyan készül!
Hozzávalók a dinnyehéjas curryhoz
• 4 bögre görögdinnyehéj, a vastag zöld külső réteg nélkül, 1,2 centis darabokra vágva
• 2 evőkanál ghi
• 1/2 teáskanál köménymag
• 5 gerezd fokhagyma, feldarabolva
• 2,5 cm gyömbér, feldarabolva
• 1/2 serrano paprika, magok nélkül, feldarabolva
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál őrölt koraiander
• 1/2 teáskanál amchur (amchoor) – szárított zöld őrölt mangó
• 1/4 teáskanál kurkumapor
• 1/2 teáskanál só
• 1/4 bögre víz
• 1/4 teáskanál garam masala fűszerkeverék
A dinynehéjas curry elkészítése
1. Olvaszd szét a ghit egy fedhető serpenyőben, közepes lángon.
2. Add hozzá a köménymagot, majd, amikor sercegni kezdenek, add hozzá a gyömbért, a fokhagymát és a serrano paprikát is (ha használsz).
3. Egy perccel később öntsd hozzá az őrölt pirospaprikát, a koriandert, az amchurt, a kurkumát és a sót.
4. Add hozzá a dinnyehéj-darabokat és a vizet, majd keverd meg alaposan a hozzávalókat.
5. Helyezd a fedőt a serpenyőre, majd süsd a hozzávalókat 10-12 percig. 5-6 percnél keverd át őket alaposan.
6. Miután a dinnyehéj megpuhul és magába szívja a víz nagy részét, vedd le a fedőt a serpenyőről és add hozzá a garam masalát.
7. Keverd össze alaposan a serpenyő tartalmát, majd melegítsd tovább néhány percig.
8. Vedd le a lángról és már kész is. Akár magában, akár némi barnára pirított hús társaságában is tálalható.