A görögdinnyét sokan a nyári felfrissülés és az édes ízek egyik megtestesítőjeként ismerik. Habár ezek mind igazak rá, ez a gyümölcs valójában nagyon kifejezetten egészséges is, tehát nem csak élvezetből érdemes fogyasztani.
A görögdinnye egy citrullin vegyületet tartalmaz – egy olyan aminosavat, ami ellazítja és kitágítja a vérereket. Ezen kívül csökkenti az izomfájdalmakat és talán még a szabadgyökök ellen is erősítheti a szervezet védelmit.
Van azonban egy bökkenő – ez az aminosav inkább a görögdinnye héjában fordul elő nagyobb mennyiségben, mint az édes, piros húsban, amit elfogyasztunk. Nem szabad tehát kidobni ezt a zöld kincset, íze azonban egyáltalán nem csábítja arra az embert, hogy nagyokat harapjon belőle.
Hogyan juthatunk hozzá tehát a görögdinnye héjában rejtőző tápanyagokhoz úgy, hogy mindez jól is essen? Megoldást kínál például az a dinnyehéjas curry recept, amiről mai cikkünk szól.
A görögdinnye héjának ropogós textúrája sokban hasonlít az uborkáéhoz, és remekül tartja magát hő hatására is – tehát nagyszerűen alkalmas főzésre. A héj valójában sokkal inkább zöldségként kezelendő, mint gyümölcsként.
Hasonlóképpen a karfiolhoz, a görögdinnye héja szintén remekül magába szívja a különböző ízeket. Vigyázni is kell, nehogy túl sok fűszert használj, különben túl erős lesz a héjdarabok íze. Még ha nem is használsz csípős paprikákat az alábbi recepthez, akkor is egy nagyon gazdag ízű curry lesz a végeredmény.
Lássuk tehát, hogy mi kell hozzá, és hogyan készül!
Hozzávalók a dinnyehéjas curryhoz
• 4 bögre görögdinnyehéj, a vastag zöld külső réteg nélkül, 1,2 centis darabokra vágva
• 2 evőkanál ghi
• 1/2 teáskanál köménymag
• 5 gerezd fokhagyma, feldarabolva
• 2,5 cm gyömbér, feldarabolva
• 1/2 serrano paprika, magok nélkül, feldarabolva
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál őrölt koraiander
• 1/2 teáskanál amchur (amchoor) – szárított zöld őrölt mangó
• 1/4 teáskanál kurkumapor
• 1/2 teáskanál só
• 1/4 bögre víz
• 1/4 teáskanál garam masala fűszerkeverék
A dinynehéjas curry elkészítése
1. Olvaszd szét a ghit egy fedhető serpenyőben, közepes lángon.
2. Add hozzá a köménymagot, majd, amikor sercegni kezdenek, add hozzá a gyömbért, a fokhagymát és a serrano paprikát is (ha használsz).
3. Egy perccel később öntsd hozzá az őrölt pirospaprikát, a koriandert, az amchurt, a kurkumát és a sót.
4. Add hozzá a dinnyehéj-darabokat és a vizet, majd keverd meg alaposan a hozzávalókat.
5. Helyezd a fedőt a serpenyőre, majd süsd a hozzávalókat 10-12 percig. 5-6 percnél keverd át őket alaposan.
6. Miután a dinnyehéj megpuhul és magába szívja a víz nagy részét, vedd le a fedőt a serpenyőről és add hozzá a garam masalát.
7. Keverd össze alaposan a serpenyő tartalmát, majd melegítsd tovább néhány percig.
8. Vedd le a lángról és már kész is. Akár magában, akár némi barnára pirított hús társaságában is tálalható.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.