A nyár legfinomabb csemegéje a görögdinnye, sokan azonban nem tudják, hogyan kell kiválasztani a tökéletes példányt! Éppen ezért hoztam nektek most egy szuper trükköt, ami a segítségetekre lesz!
Senki nem tudta eddig megállapítani, hogy honnan is származik a görögdinnye, egyes feltételezések szerint a Kalahári sivatagban rengeteg volt belőle réges-régen, és szabadon nőtt. Egy biztos, az első feljegyzés nagyjából 5000 évvel ezelőtt született meg, Egyiptomban egy hieroglifán örökítették meg. Az is tény, hogy ezt a növényt nagyon gyakran helyezték a fáraók sírkamrájába, élelemként szolgált a túlvilágra. Kínában már a X. században termesztették, a XIII. században pedig berobbant Európába is.
Miért együnk sok görögdinnyét?
Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévő vitaminok nem jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették. Jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz.
A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne. Táplálkozási értéke a könnyű emészthetőségében, a gyomor-, és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik. Ugyanakkor nem elhanyagolható a benne lévő víztartalom sem, főleg nyáron oldhatjuk meg segítségével a megfelelő hidratálást.
Napjainkban a biológiailag tiszta víz egyre fontosabb az emberi szervezet számára. A dinnyék nyersrosttartalma emellett elősegíti a vastagbél működését, javítja az emberek közérzetét. Most már tudjuk, miért kell sok-sok görögdinnyét ennünk, tudjuk meg azt is, hogyan választhatjuk ki a tökéletes példányt! A következő oldalon pár alig ismert trükköt mutatok meg nektek!