A ficoco, vagyis a csokis fügelekvár egy különleges édesség, amely a füge édességét és a csokoládé gazdag ízét kombinálja. Ez a dalmát specialitás széles körben ismert és kedvelt, különösen az amerikaiak körében nagyon népszerű.
Az alábbiakban leírjuk a népszerű csokis fügelekvár receptjét.
Csokis fügelekvár (Ficoco) recept
Hozzávalók:
- 1 kg friss füge
- 200 g cukor
- 1 citrom leve
- 100 g étcsokoládé (minimum 70% kakaótartalom)
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
- 1 dl víz
A csokis fügelekvár elkészítése
A csokis fügelekvár tökéletes választás, ha valami különleges és ínycsiklandó finomságra vágyunk. Könnyen elkészíthető, és garantáltan lenyűgözi majd a családot és barátokat!
Előkészítés: Mosd meg alaposan a fügéket, majd vágd le a szárukat. A fügéket darabold kisebb, kb. negyedekre vagy nyolcadokra.
Főzés:Tedd a feldarabolt fügéket egy nagy lábasba. Add hozzá a cukrot, a citrom levét és a vizet.
Forralás: Forrald fel a keveréket, majd csökkentsd a hőt, és lassú tűzön főzd tovább, amíg a füge teljesen megpuhul és a keverék besűrűsödik (ez kb. 30-40 percet vehet igénybe).
Csokoládé hozzáadása: Amikor a fügelekvár már sűrű és a füge darabok szétesnek, add hozzá az apróra tört étcsokoládét. Folyamatosan kevergetve olvaszd fel a csokoládét a lekvárban. Ha szeretnél, adj hozzá vanília kivonatot is.
Befejezés: Főzd a lekvárt további 5-10 percig, amíg a csokoládé teljesen beleolvad és a keverék homogén lesz.
Üvegezés:Forrón töltsd a lekvárt sterilizált üvegekbe, hagyj egy kis helyet a tetején. Zárd le az üvegeket légmentesen. Hagyd teljesen kihűlni az üvegeket, majd tárold hűvös, sötét helyen.
Tipp: A lekvárt hűtőben tárolva kb. 2-3 hónapig eláll, felbontás után pedig egy-két héten belül érdemes elfogyasztani.
Ez a csokoládés fügelekvár remek kiegészítő lehet kenyérre kenve, süteményekhez vagy akár sajttálak mellé is. A ficoco egy sokoldalú és ízletes lekvár, amely számos ételhez és desszerthez hozzáadva különleges ízélményt nyújt.
Csokis fügelekvár felhasználási javaslatok
Kenyerekhez és Péksüteményekhez
Reggelire: Kiváló választás lehet pirítósra, bagettre vagy croissantra kenve, gazdag és édes reggeli élményt nyújtva.
Pékárukhoz: Pogácsák, zsemlék vagy muffinok mellé is jól illik.
Desszertekhez és süteményekbe
Töltelék: Sütemények, torták vagy piték töltelékeként használható, különleges ízt adva a desszerteknek.
Palacsinta ás gofri: Palacsintára vagy gofrira kenve, esetleg egy kis tejszínhabbal vagy friss gyümölccsel kombinálva.
Sajttálakhoz
Sajt Mellé: Kemény és félkemény sajtok mellé kínálva, például érett cheddar vagy gouda mellett, különleges ízkombinációt hoz létre.
Joghurtba és zabkásába
Joghurt: Natúr joghurtba keverve egészséges és finom desszertként vagy reggeliként fogyasztható.
Zabkása: Zabkására csorgatva, a füge és a csokoládé íze tökéletesen kiegészíti a zabkása textúráját.
Fagylalt öntet: Vanília vagy csokoládé fagylaltra öntve, különleges és gazdag ízélményt nyújt.
Grillezett húsokhoz szószként: Bár szokatlan párosítás, de egyes grillezett húsok, különösen a sertés vagy a kacsa mellé is jól illik, mint édes és gazdag szósz.
Alternatív csokis fügelekvár
A hazai népszerű receptúrák szerint a Ficoco-hoz csokoládét érdemes adni. A "Ficoco" egy különleges lekvár, amely az eredeti receptúra szerint fügéből és kakaóból készül. Így ha az eredeti receptet szeretnénk követni, akkor a füge mellé kakaót érdemes adagolni, nem pedig csokoládét.
A kakaós fügelekvár alapvető hozzávalói:
- Friss füge (például 450 g füge)
- Méz (kb. 3 evőkanál)
- Cukrozatlan kakaópor (1 csapott evőkanál, jó minőségű)
Elkészítése során a fügét meg kell mosni, a kocsányait levágni és apróra vágni. A fügét egy lábasban fel kell tenni főni mézzel, majd néhány perc után botmixerrel simára kell turmixolni. Ezután hozzáadjuk a kakaóport, és addig főzzük, amíg homogén állagú lesz.
A csokis fügelekvár nemcsak különleges ízével, hanem egyszerű elkészítési módjával is lenyűgözi az embert. Legyen szó egy reggeli pirítósról, egy ünnepi desszertről, vagy akár egy ajándékról a szeretteinknek, ez a lekvár mindig remek választás. Próbálja ki bátran, és engedje, hogy a gazdag, csokoládés fügelekvár varázslatos ízei elrepítsék egy kulináris utazásra! Ne feledje, a legfinomabb ételek mindig azok, amelyeket szeretettel készítünk. Jó étvágyat!