Szabolcs-Szatmár-Bereg – Gasztro-reform-bomba egyenest Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből: egy háziasszony kitalálta, hogy 3-5 literes műanyag palackokban készíti el a savanyúságait. A csodarecept bombaként robbant: most mindenki flakonos koviubit gyárt.
Története
Boros Vali szabolcsi háziasszony valóságos lavinát indított el, amikor megmutatta, hogy kell műanyag ásványvizes palackban savanyúságot eltenni. Most flakonos koviubit gyárt mindenki! Hatalmas vihart kavart a nyár folyamán Boros Vali, pedig csak egyszerű háztartási praktikáját osztotta az interneten.
Azt találta ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő háziasszony, hogy 3-5 literes műanyag palackokban készíti el savanyúságait. A módszer szerint jól megtömi a ballonokat zöldséggel és fűszerrel, majd a palackokat felönti sós vízzel, lezárja a nyakukat, és 2-3 hónapra lefekteti őket a pincébe – érni. Noha egy jól kipróbált kovászolási metódustól van szó, ami garantáltan működik, mégis sokan nekiestek Valikának. Leginkább azt vetették a szemére, hogy a savanyúság erjedése során mérgező vegyületek oldódhatnak ki a műanyag palackból, ami nem lehet éppenséggel veszélytelen…
Aztán később persze bebizonyosodott, hogy semmi gond nincs a palackokkal, a bennük készült savanyúság viszont valami zseniális! Naná, hogy egyre többen érdeklődtek Valikánál a savanyúság iránt, sőt, a módszere futótűzként terjed az interneten. Valika persze készséges, és mindenkinek szívesen elmagyarázza pontról pontra, mi is a teendő. Sőt, azóta ki is bontotta az első elkészült adagokat, és a végeredményt bemutatta közösségi oldalán is.
Mondanunk sem kell, fantasztikusan finom, tökéletes savanyúságot rejt a műanyag palackok mindegyike. Valika sikerén felbuzdulva egyre több háziasszony próbálkozik még utolsó pillanatban savanyúságnak eltenni uborkát, karfiolt, paprikát és a szezon slágerét, a káposztát. Sorra kerülnek fel az internetre a képek…
Hozzávalók:
- 5 literes ásványvizes flakon
- zöldségek vegyesen, ízlés szerint (apró uborka, karfiol, paprika, zöldparadicsom, hagyma stb.)
- víz
- só
- kapor
Így készül:
- 1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.
- 2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.
- 3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóraakna is ideális hely! Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.
- 4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!
Forrás: borosvalikonyhaja.blogspot.hu