Csíráztatás lépésről lépésre
Mérjük ki a megfelelő mennyiségű magot, rakjuk bele az edénybe, majd töltsük fel vízzel, nappal takarjuk le egy ruhával. Kisebb magok esetén 6-7 órán keresztül tartsuk lefedve az edényt, nagyobb magvaknál akár 12-14 órán át. Érdemes az esti órákban elkezdeni tehát a csíráztatást, mivel az éjszaka alatt megtörténik a tökéletes sötét hatás. A megadott áztatási idő leteltével öblítse le a magvakat és öntse le a vizet.
Ezután forgassa úgy a palackot, hogy a magvak megfelelően rátapadjanak a palack belső oldalára, így szabadon kapnak levegőt és fényt. Helyezze el a palackot 45 fokos szögben, ezáltal biztosítva van a magvak megfelelő szellőzése. Legjobb csírákat akkor kapja, ha naponta kétszer – reggel és este – leöblíti a magokat vízzel, majd ugyanúgy visszahelyezi az edényt 45 fokban.
Öblítéskor eltávozik a magok által létrehozott melléktermék, salakanyag, így a víz kissé zavaros lehet. A 3.-4. naptól, ha feltölti teljesen vízzel a csiráztató edényt és lecsavarja a tetőt, akkor a felesleges mag, ami nem csírázott ki ,az el tud távozni, így tisztább csirákat kapunk. Pár nap múlva – csíramagtól függően – lehet szüretelni, általában ez az idő 2 nap és 2 hét között változik, tekintsd meg csíráztatási táblázatunkat, kattints ide és nézd meg te is részletesebben. A csírákat frissen fogyaszthatja, és pár napig megőrzik frissességüket hűtőben tárolva.
Fontos tudnivalók
A csírák nyersen való fogyasztása semmiképpen sem ajánlható várandósoknak, 5 éves kor alatt vagy 60 éves kor felett, valamint legyengült immunrendszerűeknek. Vendéglátóhelyen lehetőleg ne fogyasszunk nyers növényi csírákat! A boltban vásároltaknál a címkén ellenőrizzük a hűtött termék frissességét, és a felhasználhatósági utasításokat! A házilag csíráztatott magok az utolsó, alapos (pl. salátacentrifuga, papírtörlő segítségével történő) öblítés és leszárítás után, hűtőben, 5°C körüli hőmérsékleten, legfeljebb 2-3 napig tárolhatók biztonságosan.
Thanks for your Like • donations welcome képe a Pixabay -en.