A csicsóka termesztése
A csicsóka leginkább az üde, nyirkos talajokat részesíti előnyben, ahol a talajvíz szinte legalább fél méternél mélyebben van, viszont érdemes tudni, hogy még a leggyengébb minőségű talajban is simán megél. A sekély termőrétegű, között, de még a futóhomok talajú területeken is megterem. Első ültetése semmivel sem másabb, mint a burgonya esetében: egy hektárra nagyjából tíz mázsa vetőgumó szükséges.
Ha több éve ugyanazon a helyen van, akkor érdemes trágyázni a területet. Fontos tudnivaló, hogy gumója érzéketlen a fagyra, ezért sok helyen nem szokták kiszedni ősszel, inkább csak annyit vesznek ki, amennyi elegendő pár napi felhasználásra. Szárát szeretik a juhok, ezt ősszel szokták levágni és odaadni nekik. Gumótermése hektáronként 150-300 mázsa körül mozog. Igénytelen, nem kell vele sokat foglalkozni, még az éghajlat iránt is csekély igényű. Azt azért még elmondom, hogy ha egyszer elvetitek, akkor számítsatok arra, hogy nehezen lehet kiirtani!
A csicsóka értékei
Ötször-hatszor nagyobb a csicsóka rosttartalma, mint a burgonyának, ez pedig gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, ugyanakkor fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulást. A gumók tartalmaznak káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, béta-karotint, B1-, B2-, és C-vitamint. Emellett megtalálható benne életfontosságú aminosavként lizin, arginin, hisztidin, cisztin és triptofán. Mint azt már az előző oldalon említettem, inulint is tartalmaz, illetve csekély mennyiségben keményítőt.
A csicsóka gyógyhatása
Különösen ajánlják elhízásnál és cukorbetegség esetén, valamint bélflóra helyreállításhoz, de ezen túlmenően széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki és még kozmetikai készítményekhez is alkalmazzák. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid, amit csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, ezért étvágycsökkentő hatású, de néha felfúvódást is okoz.
A csicsóka felhasználása
Magyarország régebben a szegények eledeleként ismerték, ma már így sem, szinte senki nem tudja, mi ez a növény. A nagyvilág elegáns éttermeiben viszont sokszor találkozhatunk vele libamáj, homár, szarvasgomba, nemes tengeri halak és más elég drága ételek társaságában. A csicsókát fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből turmixitalt készíthetünk, de köretként megcsinálhatjuk krumplipürészerűen, vagy csicsókalepényként. Én remélem, hogy újra megszeretik az emberek ezt a finomságot, én kedveltem mindig is!
Ismerted már a csicsókát?