Elfeledett szuperzöldség – Szegények eledele, a csicsóka
Szerző: szelesiferenc
2019. október 15.
Régebben a szegények eledele, a szegények krumplija volt, nagyon sokan szerették, mára viszont szinte sehol sem lehet vele találkozni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a csicsókáról!
A csicsóka bemutatása - Egy kis történelem
A csicsóka (Helianthus tuberosus) nagyon sokáig „élvezte” a szegények krumplija megnevezést. A gumós évelő, illetve gyógynövény a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, eredetileg Észak-Amerikában honos. Európába a XVII. század elejeén került, ezután szinte mindenhol elterjedt, így Magyarországon is. Érdekesség, hogy jóval a burgonya előtt jelent meg kontinensünkön.
A csicsóka közeli rokonságban áll a napraforgóval, tavasszal sokan össze is tévesztik a két növényt, de később már nem, mivel a csicsóka sárga virágai sokkal kisebbek, mint a napraforgóké, ráadásul jóval később, csak augusztus elején nyílnak. Ráadásul a kifejlett növény szára azonos talajviszonyok mellett vékonyabb és magasabb (akár a három méteres magasságot is eléri), mint a napraforgóé. Magyarországon az éghajlati adottságok nem teszik lehetővé a magról való szaporítását, mivel túl későn virágzik, így már nincs lehetőség a kifejlődésre.
A csicsóka bemutatása – A csicsóka jellemzői
A csicsóka gumója eléggé göröngyös, barázdált, összetett, nehezen tisztítható, éppen ezért feldolgozása sokkal nehezebb, mint a burgonyáé – ennek köszönheti, hogy napjaink táplálkozásából szinte teljesen eltűnt. A csicsóka gumói megvastagodott szár-képletek, nem közvetlenül a tövön, hanem az öt-húsz centiméter hosszú gyökérrészen találhatók, ebből kifolyólag nagyobb területen helyezkednek el. A gumók héjának színe általában fehér vagy sárga, de a leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé, húsuk pedig hófehér.
Csicsóka és a cukorbetegség
A csicsóka nagyon fontos diabetikus alapanyag, mivel íze nagyon hasonlít a mindenki által ismert burgonyáéhoz, viszont annál jóval édesebb. A húsz-harminc százalék szárazanyagot tartalmazó gumókban tizenöt-tizenhét százalék inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin), vannak. Az ezekből keletkező fruktóz sokkal lassabban növeli a vércukorszintet, mint például a szőlőcukor. Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a csicsóka termesztéséről, felhasználásáról, gyógyhatásáról, a következő oldalon mindent elmondok nektek!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.