Cseresznyedzsem házilag: mennyei cseresznyedzsem recept- egyszerű cseresznyedzsem recept nagymamámtól

Cseresznyedzsem házilag – Egyszerű és ízletes receptet tanultam nagymamámtól

VN
hirdetes

A cseresznye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, hiszen édes-savanyú ízének köszönhetően temérdek fogást képes új szintre emelni. De mi a teendő akkor, ha több termés gyűlik össze, mint amire számítottál? Készíts belőle házi cseresznyedzsemet! Az alábbi recept rendkívül egyszerű, és nem igényel semmilyen extra különleges hozzávalót. A végeredmény egy ízletes, lekvárszerű finomság, ami garantáltan hamar elfogy majd! Nézzük, hogy mi kell hozzá, és hogyan készül!

Cseresznyedzsem recept

Cseresznye, de milyen?

Habár a házi cseresznyedzsemet friss gyümölcsökből érdemes elkészíteni, ha nem saját termésből szeretnél dolgozni, akkor nyugodtan használhatsz fagyasztott, előre magozott cseresznyéket is hozzá. Csupán olvaszd ki őket szép lassan a cukor társaságában (erről bővebben a receptben).

Hozzávalók (kb. 600 ml dzsemhez)

•    750 g cseresznye
•    500 g kristálycukor
•    1 citrom leve (kb. 3 evőkanál)

Előkészületek

Mielőtt hozzáfognál a házi cseresznyedzsem elkészítéséhez, érdemes egy kis időt fordítani az előkészületekre.
1.    Helyezz két csészealjat a fagyasztóba.
2.    Sterilizálj 1 db 500 ml-es és 1 db 250 ml-es befőttesüveget, vagy 3 db 250 ml-es üveget. Ehhez mosd el őket forró, mosogatószeres vízben, vagy használd őket rögtön az után, hogy elmosta őket a mosogatógép.

hirdetes
3.    Ez után töltsd fel őket forró vízzel, öntsd azt ki, majd helyezd az üvegeket a sütőbe 20 percre 140°C-ra, amíg a dzsem el nem készül.
4.    Az elmosott fedőket forró vízben sterilizáld, majd hagyd lecsöpögni és megszáradni.

Elkészítés

1.    Mosd meg és magozd ki a csereznyéket, majd vágd háromnegyedüket félbe, a maradék egy negyedet pedig hagyd egészben.
2.    Öntsd a cseresznyéket egy mély lábasba, majd öntsd hozzájuk a citromlevet és helyezd őket alacsony lángra.
3.    Egy krumplinyomóval finoman nyomkodd össze a gyümölcsöket, majd továbbra is alacsony lángon melegítsd őket, amíg meg nem főnek (nagyjából 7 percig).
4.    Add hozzá a cukrot is és vedd vissza a hőfokot nagyon alacsony lángra, amíg az összes cukor szét nem olvad. Egy fakanállal rendszeresen ellenőrizd a cukor állagát.
5.    Forrald fel a lábas tartalmát és hagyd forrni 10 percig.
6.    Vedd le a tűzről és önts néhány csepp dzsemet az egyik lehűtött csészealjra, majd helyezd azt a hűtőbe egy percre. Ez után nézd meg az ujjaddal, hogy „gyűrődik-e” a felszíne, és ragadós-e az állaga – ha igen, akkor elkészült.
7.    Ha még nem áll készen, akkor forrald még néhány percig és ellenőrizd ismét.
8.    Ha kész, akkor kanalazd át őket a forró befőttesüvegekbe, majd azonnal helyezd rájuk a fedőiket.
9.    Hagyd, hogy kihűljenek, majd helyezd az üvegeket egy hűvös, sötét helyre. Jelöld meg rajtuk, hogy mikor készültek. Habár elvileg évekig fogyaszthatók maradnak, ajánlott másfél éven belül felhasználni őket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Szentlászló-CITY Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Az elveszett vagy kóborló állatok segítése Cím: Szentlászló... Tovább

biotikus tényezők

az élőlények egymás közötti kapcsolatai (fajon belüliek és fajok közöttiek) folyamán... Tovább

Tovább a lexikonra